HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen och Akelius osams igen

Nyheter Förhandlingarna avbröts och framtida möten är inställda. Freden mellan Hyresgästföreningen och Akelius blev kortvarig.

Överläggningarna pågick under hela gårdagen. Vid tiotiden i dag reste sig parterna från förhandlingsbordet – utan att ha kommit fram till en överenskommelse.

Vi är överens om att vi inte är överens, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman.

Läs ocksåHär slipper hyresgästerna hyreshöjning 2021

Stridsfrågan är hur de lägenheter i Östersund, Umeå och Luleå, som privata fastighetsägaren Akelius renoverat, ska ha för hyra. När en hyresgäst flyttar ut renoveras lägenheterna invändigt innan nästa hyresgäst flyttar in. Konceptet kallas First class och innebär att Akelius kan höja hyran. Hur mycket är alltså det som parterna träter om.  

Vi var överens i början av året, men Akelius ansåg senare att nivån blev alldeles för låg. Under förhandlingarna har framkommit att vi har helt olika syn på bruksvärdessystemet. Akelius vill jämföra sina renoverade lägenheter som är byggda i början av 70-talet med helt nyproducerade hus. Det är helt fel och det är fakta, inte en åsikt, säger Barbro Engman.

Dagens uppbrott från förhandlingsbordet innebär även att planerade möten på andra håll i landet under december är inställda. Det blev därmed en kortvarig fred mellan Hyresgästföreningen och en av landets största hyresvärdar. Nu kommer tvisterna att avgöras i hyresnämnden i stället för vid förhandlingsbordet.   

Läs ocksåFörsta hyresuppgörelsen i pandemin: ”Vi vill hjälpa så mycket vi kan”

Däremot kommer parterna att träffas den 18 december för att se om det går att lösa frågan om återbetalning till de drygt 30 hyresgäster i Norrland som har betalt för hög hyra till Akelius.

Hem & Hyra har utan framgång sökt Akelius fastigheters vd Paul Ahlsén för en kommentar. 

Läs också Hyresgäster vann mot sin värd - därför får de dela på 400 000 kronor Corona tog Susannes inkomst - sen kom tunga beskedet från värden Hyresgästförenings lokaler håller fortsatt stängt: ”Ansvaret ska inte ligga på enskilda”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.