Annons

Hyresgästföreningen om radonskandalen: ”Oacceptabelt”

Stockholm "Helt oacceptabelt. Så här får det inte gå till." Så kommenterar Erik Elmgren, bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen, Hem & Hyras och SVT:s radongranskning. Granskningen visar att hyresgäster har bott i lägenheter med höga radonhalter i flera år.
Foto: Kristian Pohl
"Vi kommer att skicka iväg ett tydligt budskap till kommunerna och bostadsbolagen att det är helt oacceptabelt", säger Erik Elmgren, bostadspolitisk chef och förhandlingschef för Hyresgästföreningen Riksförbundet.

Hem & Hyra har tillsammans med SVT Nyheter undersökt 17 kommuner som är särskilt utsatta för markradon. På Åshöjdsvägen i Nykvarn har många av hyresgästerna bott i lägenheter med höga halter av radon i flera år – utan att hyresvärden har informerat dem.

Efter Hem & Hyras och SVT:s avslöjande om det utbredda problemet med höga radonhalter i flerbostadshus har Hyresgästföreningen påbörjat en diskussion internt om hur de kan agera för att påverka kommunerna och hyresvärdarna att ta tag i problemet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Hyresgästföreningen är ingen tillsynsmyndighet men vi reagerar på att det finns hyresgäster som riskerar sin hälsa på grund av att kommuner och bostadsbolag inte sköter sitt tillsynsansvar. Vi kommer att skicka iväg ett tydligt budskap till kommunerna och bostadsbolagen att det är helt oacceptabelt, säger Erik Elmgren, bostadspolitisk chef och förhandlingschef för Hyresgästföreningen Riksförbundet.

”Vi reagerar på att det finns hyresgäster som riskerar sin hälsa på grund av att kommuner och bostadsbolag inte sköter sitt tillsynsansvar.”

Under årets hyresförhandlingar ville Hyresgästföreningen Region Stockholm få in ett krav på att värdarna ska följa lagen och regelverket när det gäller hissar, ventilation och radon i överenskommelsen, något som Fastighetsägarna inte ville gå med på.

Annons

Är det kravet något som kan bli aktuellt att ställa över hela landet inför nästa års förhandlingar?

– Vi kommer att använda alla de kanaler vi har för att få hyresvärdarna och kommunerna att se över tillsynen. Det är viktigt att skilja på vårt uppdrag och vi är ingen tillsynsmyndighet, säger Erik Elmgren.

Kan det bli aktuellt att kräva ersättning i form av till exempel hyresnedsättningar retroaktivt för drabbade hyresgäster som bott i bostäder med för höga halter av radon?

Läs ocksåRadonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter

– Hög radonhalt kan ge rätt till hyresnedsättning för den tid som hyresvärden varit medveten om det enligt en tidigare dom. Vi räknar med att hjälpa drabbade hyresgäster som hör av sig till oss och vi kommer att göra det vi kan för att hjälpa dem. I Nykvarn till exempel kände hyresvärden till problemen, men mörkade för hyresgästerna under många år, så får det inte gå till, säger Erik Elmgren.

Annons

Hem & Hyra har tidigare skrivit om domen i Högsta domstolen som gör att du som lever i en hyreslägenhet med radon över gränsvärdet kan ha rätt till sänkt hyra. Men då måste du som hyresgäst först anmäla radonet som brist hos din värd.

Trots att granskningen visar att flera kommuner inte tar sitt ansvar när det gäller radonfrågan så tycker inte Nathalie Brard, chef för hyresmarknad på Fastighetsägarna Stockholm, att krav på radontillsyn ska blandas in i hyresförhandlingar.

Läs ocksåTusentals i Mellansverige har farlig gas hemma i lägenhetenStefan Helmersson, till höger i förgrunden, visar de två radondosorna som hänger i taklampan i vardagsrummet. Carina Helmersson och barnen Casper och Nova sitter i soffan, till vänster i bild. Luna Helmersson står mitt på golvet och tittar på vad pappa gör, i mitten av bilden.

– Självklart ska fastighetsägare, precis som andra, följa lagar och förordningar. Det gäller naturligtvis även att de regelverk som omfattar hissar, radon och OVK följs. Ansvaret att se till att reglerna efterlevs ligger dock på olika myndigheter, inte på Hyresgästföreningen. Den är ingen myndighet, utan en part i de kollektiva hyresförhandlingarna, säger Nathalie Brard.

Fakta: Så här gör du

1. Ta reda på om du har förhöjda halter genom att kolla med din hyresvärd eller mäta själv (över 200 Bq).
2. Anmäl den förhöjda halten som brist hos din hyresvärd.
3. Beskriv din oro.
4. Hör av dig till din hyresvärd och begär ut nya mätresultat och beskriv din oro.
5. Ha gärna kontakt med grannar och Hyresgästföreningen under processen.

Läs också Hyresgäst bodde i radonlägenhet - ovetandes om de höga halterna Radonskandalen i Nykvarn - fortfarande skyhöga radonhalter Svårt få ersättning för radon - men Anki visar att det går

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.