Annons

Radonskandalen i Nykvarn – fortfarande skyhöga radonhalter

Nykvarn Hem & Hyra och SVT har tidigare avslöjat skandalen med skyhöga radonhalter i Nykvarn. Nu visar nya radonmätningar att hyresgäster fortfarande lever med radonhalter på över 2 000 becquerel. ”Jag känner mig uppgiven”, säger Jonas Markne som bott i en radonlägenhet i flera år.
Foto: Kenneth Samuelsson
Jonas Markne är en av hyresgästerna i Nykvarn som levt med höga radonhalter i flera år.

Hem & Hyra och SVT avslöjade i våras att hyresgäster hos Nykvarnsbostäder i åratal levt i lägenheter med skyhöga radonhalter. Bolaget hade inte heller berättat för hyresgästerna att de hade så höga radonhalter att det kan innebära en hälsorisk.

Efter granskningen lovade bolaget att åtgärda problemen och få ner radonhalterna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men bolagets senaste långtidsmätning av radon visar att tio lägenheter på Åshöjdsvägen fortfarande har radonhalter mellan 230 bequerel och 2 210 becquerel, tio gånger det tillåtna värdet.

Hem och Hyra skrev i våras om Jonas Markne som hade 5 160 becquerel i sin lägenhet och inte vågade ha sina barn hemma. Efter det gjordes en kortidsmätning som visade att radonhalten var 210 becquerel, strax över det tillåtna värdet på 200 becquerel.

Men den nya mätningen visar att radonhalten är lite 500 becquerel.
– Man blir smått uppgiven över att det aldrig blir bra. Det känns inte som de kan åtgärda felet med mindre än att riva upp alla golv och täta mot markradonet, säger han.

Läs ocksåRadonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter

Han berättar att han aldrig trodde på mätresultatet som visade att det var 210 becquerel.
– Jag tror också att det är högre än 500 som senaste mätningen visade, skälet är att jag har vädrat jättemycket under mätperioden och det tar ner värdet, säger han.

Annons

Hyresgästen Gull-Britt Olsson, 85 år, blev förvånad när hon fick reda på att hon hade 290 becquerel i lägenheten hon bott i sedan 2005.
– Det var en kille här i våras och mätte radon men han sa att jag inte behövde oroa mig för det var inte höga radonhalter där jag bor, men det stämde ju inte, säger hon.

Läs ocksåTusentals i Mellansverige har farlig gas hemma i lägenhetenStefan Helmersson, till höger i förgrunden, visar de två radondosorna som hänger i taklampan i vardagsrummet. Carina Helmersson och barnen Casper och Nova sitter i soffan, till vänster i bild. Luna Helmersson står mitt på golvet och tittar på vad pappa gör, i mitten av bilden.

Vad tänkte du när du fick reda på att du hade för höga radonhalter?
– Då tänkte jag, nu har jag blivit blåst, de har ju lurat mig, säger hon och tillägger att hon sedan fick reda på att grannen haft 500 becquerel.

Hon berättar att radonhalten har mätts flera gånger de senaste femton åren, men hon har aldrig fått reda på hur hög halten är.
– Jag tycker att det är dåligt. Det var första nu i somras som de berättade hur höga halter jag hade, säger hon.

Janette Jardefalk, vd på Nykvarnsbostäder är den som är ansvarig för att se till att radonhalterna ligger under det tillåtna värdet.

Vad är din kommentar till att tio lägenheter fortfarande har höga radonvärden efter senaste mätningen i maj?
– Vi har mätt alla lägenheterna nu och ser att vissa åtgärder vi genomfört har gett effekt. Men vi är inte nöjda på långa vägar.

Varför har tio lägenheter fortfarande höga halter trots åtgärder?
– Jag har inget svar på det.

Annons

Till exempel har flera lägenheter som har haft låga radonhalter förut nu höga radonhalter, en lägenhet hade över 2 000 becquerel, kommentar?
– Ja vad säger man, jag kliar mig i huvudet för att försöka förstå vad det beror på men förstår inte.

Hur går ni vidare?
– Vi ska träffa andra radonexperter nu och se hur vi ska gå vidare för att få ner radonhalterna. Sedan har vi köpt in mätinstrument som vi ska sätta in i lägenheter med radon så vi kan mäta radonhalterna i lägenheterna i realtid och se när halterna förändras och vad det kan bero på.

Kommer ni att ersätta hyresgäster som bor i en radonlägenhet?
– Det är några stycken som velat ha ersättning och vår utgångspunkt är att har man en brist i lägenhet ska man ersättas för det. Men vi har inte utrett det här klart än för att kunna säga om vi tycker att de eller fler hyresgäster har rätt till ersättning.

En hyresgäst känner sig lurad, killen som mätte radonhalten sa att hon inte behövde oroa sig, sedan var det för höga värden. Kommentar?
– Det låter märkligt att de skulle ha sagt så eftersom de inte kan veta det innan radonhalten har mätts. Stämmer det så är jag ledsen att de har sagt det.

Läs också Hyresgäst bodde i radonlägenhet - ovetandes om de höga halterna Svårt få ersättning för radon - men Anki visar att det går Hyresgästföreningen om radonskandalen: "Oacceptabelt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.