HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäst bodde i radonlägenhet – ovetandes om de höga halterna

Stockholm En hyresgäst i Grimsta har bott i sin lägenhet i snart två år, ovetandes om att han levt med radonhalter upp till 1 600 becquerel. "Jag fick inte veta hur höga halterna var". Nu har Svenska Bostäder fått ner värdena.
Foto: Linda Dahlin
Här på Grimstagatan ligger lägenheten på markplan som hade en radonhalt på 1 600 becquerel, men hyresgästen fick inte information om hur höga värden det rörde sig om.

Hyresgästen flyttade in för snart två år sedan i lägenheten på Grimstagatan. Den ligger på bottenvåningen.

– Den var inte optimal, men jag var i desperat behov av en bostad så jag tog den, säger hyresgästen, som vill vara anonym.

Läs ocksåNykvarnsbostäder teg om skyhöga radonhalter: ”De har lekt med mina barns liv”

När han flyttade in fick han veta av hyresvärden Svenska Bostäder att ventilationen inte fungerade.

– När de hade fixat ventilationen lämnade de in en mätare för att se om det fanns radon i lägenheten. När de mätt fick jag veta att det var radon i lägenheten, men jag fick inte veta hur höga halterna var, berättar han.

När Svenska Bostäder mätte visade det sig att lägenheten hade ett radonvärde på 1 600 becquerel. Riktvärdet ligger på 200 becquerel, som är olämpligt att överskrida enligt strålskyddslagen.

Läs ocksåHyresgästföreningen om radonskandalen: "Oacceptabelt"

– Jag tycker att de borde ha sett till att lägenheten var säker innan de lät någon bo där, säger hyresgästen.

Annons

Han har barn som inte bor hos honom, men som hälsar på ibland.

– Jag har så trångt, så de brukar inte sova över, men det känns upprörande att jag inte har fått veta något om de höga radonhalterna, säger han.

Läs ocksåSvårt få ersättning för radon - men Anki visar att det går

Varför informerades inte hyresgästen om de exakta mätvärdena?

– Svenska Bostäder går ut med ett standardbrev om det visar sig vara förhöjda värden efter våra mätningar. Där är vi tydliga med vad gränsvärdet är, att det är förhöjda värden i hyresgästens lägenhet och att vi kommer vidta åtgärder. Det står dock inte något om värdet i det brevet. Vi har såklart en dialog med våra hyresgäster där vi kan förklara mer om våra åtgärder och där hyresgästen kan ställa frågor om mätningar och åtgärder, säger Jonas Elamson, kommunikationschef på Svenska Bostäder.

Ingen av de andra lägenheterna på samma huslänga hade höga halter.

Sedan mätningen som visade på 1 600 becquerel har Svenska Bostäder satt in en radonsug i källaren i ett cykelrum intill lägenheten, som har hjälpt till att dra ut gasen.

Annons

Nu har Svenska Bostäder just gjort en ny mätning i bostaden, som visar att radonhalten har gått ner.

– Vi gjorde en mätning på 80 dagar och då hade värdena gått ner till 25 becquerel nu i september från 450 becquerel som den senaste mätningen visade. Vi kommer att lägga in en dosa för långtidsmätning nu under hösten för att säkerställa att halterna håller sig inom rimliga nivåer, säger Jonas Elamson.

Kommer hyresgästen att få kompensation för tiden han bodde med för höga radonhalter?

– Inte i det här fallet, eftersom vi har upptäckt fallet relativt tidigt och åtgärdat det inom rimlig tid, säger Jonas Elamson.

Fakta: Radon - hyresvärdens ansvar
  • Det är fastighetsägarens ansvar att se till att det inte är en hälsorisk att bo i en lägenhet.
  • Bestämmelser som gäller radon i bostad regleras i strålskyddslagen från 2018. Lagen säger att fastighetsägaren ska mäta radonhalten regelbundet och åtgärda brister.
  • Referensnivån är satt till 200 becquerel/m3 som är olämplig att överskrida enligt strålskyddslagen. Myndighetens rekommendation är att mäta radonhalten var tionde år eller efter en större ombyggnation.
  • När radongasen kommer in via marken eller byggnadsmaterialet som till exempel blåbetong så sönderfaller den till olika radioaktiva tungmetaller, så kallade radondöttrar, som kan fastna på dammpartiklar i luften, färdas ner i lungorna och i värsta fall leda till lungcancer.
Läs också Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter Tusentals i Mellansverige har farlig gas hemma i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.