Annons

SVT och Hem & Hyras egna radonmätningar avslöjade höga radonhalter

Hallstahammar Radonhalter på flera tusen becquerel. Det avslöjades i ett hyreshus i Strömsholm efter att SVT Nyheter och Hem & Hyra gjort egna radonmätningar i flera lägenheter. ”Det här ska vi åtgärda direkt”, säger Carl Morberg, hyresvärd.
Foto: SVT
När SVT och Hem & Hyra gjorde egna radonmätningar på Sofielundsvägen i Strömsholm hade flera lägenheter höga radonhalter.

SVT Nyheter och Hem & Hyra har samarbetat i en stor nationell radongranskning. Bland annat har vi placerat ut radondosor i flera lägenheter på olika platser i Sverige där det finns radonproblem.

Mätningar i fem lägenheter på Sofielundsvägen i Strömsholm, avslöjar att flera hyresgäster levt med höga radonhalter utan att veta om det. Mätningarna är kortidsmätningar och behöver därför kompletteras med långtidsmätningar för att få ett säkrare resultat, men visar ändå att radonhalterna i lägenheterna pendlar mellan 270 becquerel och 2 660 becquerel, tretton gånger över riktvärdet 200 becquerel som inte ska överskridas av hälsoskäl.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Gunnar Gradin har bott tio år i lägenheten med högst värden. Han berättar att han har alla fönsterventiler öppna i lägenheten, trots detta är radonhalten 2 660 becquerel.
– När man hörde om värdena så drog man öronen åt sig. Man är lite fundersam över vad som kommer att hända nu. Men jag är inte jätteorolig, man får tro att de löser det här, säger Gunnar Gradin, som röker och därmed tillhör den grupp i samhället som löper ökad risk att få lungcancer av att leva med höga radonhalter.

En lägenhet i Strömsholm hade 2660 becquerel vilket är långt över det tillåtna riktvärdet. 

Vi pratar även med en hyresgäst som har en radonhalt på 1 370 becquerel i lägenheten, men personen vill inte kommentera mätresultatet.

Annons

En som däremot reagerar på radonvärdena är Carl Morberg, som äger hyreshusen med cirka 35 lägenheter. Det är han som fastighetsägare, som är ansvarig för att göra en radonmätning och åtgärda halter över 200 becquerel.

Läs ocksåNykvarnsbostäder teg om skyhöga radonhalter: ”De har lekt med mina barns liv”

Han berättar att han köpte huset för tio år sedan och då hade säljaren Hallstahem redan satt in radonsugar i husen på grund av historiska radonproblem i husen.
– När jag köpte husen sade de att det var okey så jag trodde det var under kontroll. Det måste ha blivit sprickor i grunden eller i lägenheterna sedan dess så att markradonet har kommit in, säger han.

När han fick reda på resultatet av SVT Nyheter och Hem & Hyras radonmätningar agerade han. Han har nu placerat ut åtta till tio radondosor i lika många lägenheter för att göra en långtidsmätning fram till sommaren och få ett bättre underlag.

Annons

Senare i höst, under den kalla tiden då radonhalterna ska mätas eftersom radonhalterna kan vara låga på sommaren när det vädras mycket, ska han genomföra en radonmätning i samtliga lägenheter i området.
– Vi måste genomföra åtgärder för att få ordning på det här, det här måste bara fixas, säger han.

Läs ocksåNykvarnsbostäders vd om radonskandalen: Vi har brutit mot lagen

Kommer ni att kompensera hyresgäster som bott i radonlägenheterna?
– Nej, det är ju helt omöjligt att hålla på med sånt. Vi vet ju inte hur länge radonhalterna varit höga, det kan ju ha kommit förra veckan, säger han.

Läs också Radonskandalen i Nykvarn: Stora brister i kommunens radontillsyn Radonmålet gick upp i rök – farliga nivåer i många kommuner Förhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.