Annons

Hyresgästföreningen överväger juridisk prövning av kabelnätstvist

Göteborg I och med HMK:s beslut är det upp till de lokala parterna att lösa tvisten om kabeltv-nätet i Göteborg. Om ingen lösning nås överväger Hyresgästföreningen juridiska åtgärder.

I december bröt förhandlingarna samman mellan Hyresgästföreningen och Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag. Knäckfrågan gällde villkoren för nedsläckningen av allmännyttans gamla nät för kabel-tv, som inom kort helt ska ersättas av fibernät.

Hyresvärdarna erbjuder hyresgästerna engångsrabatt på hyran på 500 kronor. Men Hyresgästföreningen anser att hyresgästerna måste kompenseras mer varaktigt för att de förlorar ett femtontal tv-kanaler som tidigare ingått i hyran.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Därför valde man att vända sig till det partssammansatta organet Hyresmarknadskommittén, HMK, i Stockholm för en lösning. Men HMK har nu beslutat sig för att hänskjuta frågan tillbaka till de lokala parterna.

”Bollen ligger hos Hyresgästföreningen”

Göran Leander, chef för affärsutveckling och kommunikation på Poseidon, säger att bollen nu ligger hos Hyresgästföreningen.

Läs ocksåBredbandet stryps – från 100 till 1 megabit: "Det blir försämrat"

– Vi har ju inte haft några diskussioner med Hyresgästföreningen den senaste tiden, och det var de som ville hänskjuta frågan till HMK. Men vi ställer självklart upp på förhandling.

Något Pedram Kouchakpour, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i västra Sverige, välkomnar.

– Nu återupptas förhandlingarna, och vi får försöka hitta en lösning, säger han.

Annons
Läs ocksåOm 5 år kan det smarta hemmet ha flyttat in till hyresgästerna

Börjar släcka ned efter vinter-OS

Göteborgs kommunala bostadsbolag kommer att släcka ned det gamla kabeltv-nätet i etapper. Först ut är delar av nordöstra Göteborg. Där blir det svart i rutan för alla utan ny utrustning den 24 februari.

– Det beror på att vinter-OS slutar dagen innan, förklarar Göran Leander.

Enligt en enkätundersökning som bostadsbolagen genomförde i december i nordost visste 82 procent av de berörda hyresgästerna om att det gamla kabeltv-nätet skulle släckas ned. Det innebär samtidigt att nästan en femtedel av alla hyresgäster är ovetande om förändringen. Men Göran Leander hoppas ändå att övergången ska gå smidigt.

– Vi skickar ut brev till alla hyresgäster nu i dagarna, och sätter upp lappar i fastigheterna som berörs. Jag tror att det är få hyresgäster som inte kommer att känna till förändringen, säger han.

”Bäst om kabeltv-nätet finns kvar”

Pedram Kouchakpour på Hyresgästföreningen menar att den allra bästa lösningen för hyresgästerna vore att det gamla kabeltv-nätet får vara kvar parallellt med det nya fibernätet.

Annons

– Det skulle innebära allra mest valfrihet för hyresgästerna, säger han.

Den åsikten delas också av Post- och telestyrelsen, den myndighet som bevakar elektronisk kommunikation och post i Sverige.

Men att det gamla kabeltv-nätet får finnas kvar verkar osannolikt. Istället är det hyresgästernas ekonomiska kompensation som blir själva knäckfrågan i förhandlingarna mellan bostadsbolagen och Hyresgästföreningen.

– Vi hoppas att vi kan nå en överenskommelse. Men om vi inte blir överens så riskerar vi en omfattande juridisk prövning, säger Pedram Kouchakpour.

LÄS MER:

Hyresgästföreningen startade nyligen en namninsamling ”mot ökade tv-kostnader”. Det kan du läsa mer om här.

Läs också Fortfarande svart i rutan trots nämndbeslut Tvist om tv-kanaler blir hyresförhandling Hon vann fajt om tv-kanaler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.