HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen ser valkampanjen som lyckad

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Dörrknackning, möten på gator och torg och inte minst besök i områden där valdeltagandet varit lågt. Så arbetade Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg för att få fler att gå till valurnorna. Här ställde förtroendevalda och anställda upp sida vid sida. Och så såg det ut i hela landet.
Foto: Kajsa Wedberg
Tog fajten. Lennart Derehag, regionordförande i BohusÄlvsborg-Skaraborg menar att Hyregästföreningens valkampanj var viktigt för framtiden.

Nu har Hyresgästföreningen har följt upp valdeltagandet och konstaterar i sin sammanställning att det var fler som röstade än vid tidigare val.

– Om vi har kunnat medverka till att valdeltagandet har ökat är jag väldigt glad, säger Lennart Derehag. Och en del tror jag vi har med det att göra.

Läs ocksåSD: "Östersundshem prioriterar nyanlända"

Kampanjandet från Hyresgästföreningen, för att öka valdeltagandet,  var väldigt intensivt de sista veckorna före valet. Då lades i stort sett allt annat arbete åt sidan, för att satsa på valkampanjen.

– Det fanns ju flera viktiga delar i vår valkampanj, säger Lennart Derehag. Dels för att få fler att rösta, men också för att lyfta bostadspolitiken och framför allt att få upp frågan om marknadshyror på agendan. Där lyckades vi. Det är en huvudfråga för oss och vi fick partierna att ta ställning och diskutera frågan.

Regionalt hade Hyresgästföreningen ett särskilt fokus på områden som i tidigare val haft ett lågt valdeltagande. Ambitionen var att nå ut till hyresgäster om betydelsen av att gå och rösta utifrån sitt hyresgästperspektiv, med förhoppning om att spela en positiv roll för att engagera fler i valet.

Läs ocksåBristande mångfald väcker debatt i Västsverige

– Vi tror på kraften i möten och i att göra människor delaktiga. Vi vill betyda mer för fler och har haft ett stort fokus på att göra en insats för att få upp valdeltagandet där det tidigare varit lågt. Nu efter valet kan vi se ett stort uppsving, vilket känns glädjande att ha varit en del av, konstaterar Lennart Derehag, regionordförande på Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg.

I vissa regioner har det framförts kritik mot satsningen, främst från tjänstemannahåll. Hur var det i den här regionen?

– Jag har inte hört någon kritik, men kanske lite oro. Vissa tjänstemän kände sig kanske lite vilsna och oroliga över att vara ute och agera som man inte brukar vara. Men ingen har gått ensam och min känsla är i alla fall att det vände från oro till glädje. Jag är övertygad om att det blivit en gemenskap mellan tjänstemän och förtroendevalda som vi kan bygga vidare på och ha glädje av i framtiden. Det har lett till en ökad förståelse, samtidigt som alla jobbat för samma sak.

Läs ocksåBudget klubbad i Göteborg – siffermål för ombildning struket

Var det då värt pengarna?

– Jag kan inte säga vad kampanjen kostat. Men jag har inställningen att jag vill vara den som känner att vi har gjort allt för att inte få marknadshyror. Då är det värt det, när vi nu känner att vi lyckats, säger Lennart Derehag.

– Vi kan inte slå oss till ro med detta. Ett slag är vunnet, men inte hela kriget, så vi får jobba vidare. Men tack vare den gemenskap kampanjen byggt upp tror jag det går lättare, säger han.

 

Variationerna är stora på valdeltagandet och i några enstaka valdistrikt har det också blivit en viss nedgång. Men trenden är ett högre valdeltagande totalt sett. Mest ökade valdeltagandet i valdistrikt Södra Kronogården. Där ökade valdeltagandet med hela 10,14 procentenheter sedan föregående val, rapporterar Hyresgästföreningen i sin sammanställning.

I sin kampanj satsade region BohusÄlvsborg-Skaraborg på nio kommuner som tidigare har haft ett lågt valdeltagande.

– Fler vet nu än innan att de till exempel får rösta i kommunvalet, även om de inte får rösta riksdagsvalet. Och vi har haft samtal med ett stort antal hyresgäster om varför det är viktigt att ta ställning bostadspolitiskt lokalt, inte minst på grund av kommunens bostadsförsörjningsansvar.

De kommuner och områden som särskilt prioriterats för utåtriktade aktiviteter var Bengtsfors, valdistrikt Nordöstra, Mellerud, valdistrikt Mellerud/Holm, Åmål, valdistrikt Åmål centrala, Borås, Hässleholmen, Sjöbo och Norrby (men ny indelning av valdistrikt mot tidigare), Trollhättan, valdistrikten i Kronogården, Sylte och Lextorp, Lysekil, valdistrikt Lysekil Bansvik, Uddevalla, valdistrikt Norra Dalaberg, Norra Hovhult och Östberget Tureborg, Skövde, valdistrikt Ryds centrum, samt Vänersborg, valdistrikt Torpa.

Läs också Fortsatta protester trots ändrat budgetförslag i Göteborg Hyregästföreningen pratar demokrati i Nordmakedonien

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.