Annons

Hyresgästföreningen vann i länsrätten

Helsingborg När Helsingborgshem erbjöd vissa hyresgäster att köpa sina lägenheter till ett pris under marknadsvärde stred de mot lagen. Det menar Hyresgästföreningen som nu får rätt i länsrätten.

​Tvisten gällde vissa avsnitt i Helsingborgshems ägardirektiv som antogs av kommunfullmäktige den 28 mars förra året. Beslutet innebar i korthet att:

• det skulle bli lättare att ombilda hyresrätt till   
  bostadsrätt även för personer som inte  
  godkändes vid kreditprövningar  
• fastigheterna skulle säljas till bokfört  
  värde om dessa inte skiljde sig allt för mycket  
  från marknadsvärdena
I praktiken innebar ägardirektivet att nybildade bostadsrättsföreningar, i så kallade resurssvaga områden, skulle få köpa fastigheter till bokfört värde. Medan Helsingborgshems hyresgäster som bildade bostadsrättsföreningar i andra områden, skulle få köpa fastigheterna till marknadspris.

– Kommunen får inte särbehandla vissa invånare framför andra. Om man vill något politiskt måste man se till att det sker inom lagens ramar, säger Hyresgästföreningens chefsjurist Stefan Bolin.

Annons
Han är kritisk till hur alliansen bedriver sin bostadspolitik i de så kallade resurssvaga områdena.

– Vi gjorde en undersökning som visade att 80 procent av de boende på Dalhem inte ville köpa sina lägenheter. Men i stället för att utgå ifrån vad folk vill arbetar alliansen utifrån en ideologisk tes om ägandet som ingen vill ha och som nu visat sig vara olaglig.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
I och med länsrättens dom upphävs avsnitten som rör de resurssvaga områdena i Helsingborgshems ägardirektiv.  
Hem & Hyra har försökt nå kommunstyrelsens ordförande för en kommentar utan att lyckas.   

Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal Nya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft" Parterna i Helsingborg hoppas på nya hyror innan jul – trots tidigare strandningar Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.