HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen vill se ett förmånligare investeringsstöd för Malmfälten

Jämtland Hyresgästföreningen föreslår förbättringar till nytta för Kiruna- och Gällivare kommun när det statliga investeringsstödet återinförs. "Vi förutsätter att lagtexten förtydligas genom att kommunerna nämns vid namn", Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen.
Foto: Göran Lindh
Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen, menar att samhällsomvandlingen i Malmfälten är unik till sin karaktär och omfattning. Hyresgästföreningen vill därför att särskild hänsyn ska tas till Malmfälten när lagen om investeringsstöd återinförs.

Hyresgästföreningen föreslår, i ett remissvar till Finansdepartementet, ett antal förbättringar av den förordning som styr det statliga investeringsstödet idag. Den nuvarande förordning om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande har redan kompletterats så att både Gällivare och Kiruna kommun har rätt till stödet inklusive stödnivån, men Hyresgästföreningen är inte riktigt nöjd.

Som svar på den remiss som Finansdepartementet gick ut med i juli angående förslag till ändringar i den nuvarande förordningen, svarade därför Hyresgästföreningen som instans.
– Samhällsomvandlingen i Malmfälten är unik till sin karaktär och omfattning. Vi vill därför att Kiruna och Gällivare kommuner ska vara berättigade till fullt investeringsstöd, även för lägenheter över 35 kvadratmeter. Vi förutsätter dessutom att lagtexten förtydligas genom att dessa kommuner nämns vid namn, säger Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen region Norrland.

Läs ocksåNya lättnader – fest tillåtet i Hyresgästföreningens lokaler

Stödet är idag utformat på det sätt att fullt investeringsstöd endast kan lämnas för lägenheter upp till 35 kvadratmeter. För ytor mellan 35 och 70 kvadratmeter lämnas ett reducerat stödbelopp med 50 procent av det högsta stödbeloppet för respektive region.
– I Malmfälten ska ett befintligt bostadsbestånd ersättas med ett nytt, vilket gör att behovet av lägenheter av varierande storlek är större än till exempel i storstadsregionerna, säger Mikael Renqvist.

Den nuvarande formuleringen i förordningen om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande, anger att stöd får lämnas om det finns behov av att bygga sådana bostäder, ”på grund av omfattande förändringar i en kommuns fysiska samhällsstruktur som har sin grund i omständigheter utanför kommunens kontroll.”

Hyresgästföreningen har i sitt svar bland annat formulerat följande förslag i lagens 8§, stöd får lämnas om: ”Projekt i Gällivare och Kiruna som har till syfte att ersätta gammalt bostadsbestånd som följd av omfattande förändring i samhällsstrukturen ska ersättas med likvärdig lägenhetsfördelning sett till antal rum”.

Läs ocksåKämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

Regeringen förväntas fatta beslut i frågan under denna höst. Det nya investeringsstödet är tänkt att träda i kraft 1 januari 2020.

Läs också Mer än var tionde har problem att betala hyran: "Inte hållbart" Förslaget om marknadshyror slängs på tippen Tidigare HGF-ledamot döms till tio års fängelse för grova våldtäkter mot barn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.