Annons

Hyresgästföreningen vill se ett förmånligare investeringsstöd för Malmfälten

Jämtland Hyresgästföreningen föreslår förbättringar till nytta för Kiruna- och Gällivare kommun när det statliga investeringsstödet återinförs. "Vi förutsätter att lagtexten förtydligas genom att kommunerna nämns vid namn", Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen.
Foto: Göran Lindh
Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen, menar att samhällsomvandlingen i Malmfälten är unik till sin karaktär och omfattning. Hyresgästföreningen vill därför att särskild hänsyn ska tas till Malmfälten när lagen om investeringsstöd återinförs.

Hyresgästföreningen föreslår, i ett remissvar till Finansdepartementet, ett antal förbättringar av den förordning som styr det statliga investeringsstödet idag. Den nuvarande förordning om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande har redan kompletterats så att både Gällivare och Kiruna kommun har rätt till stödet inklusive stödnivån, men Hyresgästföreningen är inte riktigt nöjd.

Som svar på den remiss som Finansdepartementet gick ut med i juli angående förslag till ändringar i den nuvarande förordningen, svarade därför Hyresgästföreningen som instans.
– Samhällsomvandlingen i Malmfälten är unik till sin karaktär och omfattning. Vi vill därför att Kiruna och Gällivare kommuner ska vara berättigade till fullt investeringsstöd, även för lägenheter över 35 kvadratmeter. Vi förutsätter dessutom att lagtexten förtydligas genom att dessa kommuner nämns vid namn, säger Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen region Norrland.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Stödet är idag utformat på det sätt att fullt investeringsstöd endast kan lämnas för lägenheter upp till 35 kvadratmeter. För ytor mellan 35 och 70 kvadratmeter lämnas ett reducerat stödbelopp med 50 procent av det högsta stödbeloppet för respektive region.
– I Malmfälten ska ett befintligt bostadsbestånd ersättas med ett nytt, vilket gör att behovet av lägenheter av varierande storlek är större än till exempel i storstadsregionerna, säger Mikael Renqvist.

Annons

Den nuvarande formuleringen i förordningen om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande, anger att stöd får lämnas om det finns behov av att bygga sådana bostäder, ”på grund av omfattande förändringar i en kommuns fysiska samhällsstruktur som har sin grund i omständigheter utanför kommunens kontroll.”

Hyresgästföreningen har i sitt svar bland annat formulerat följande förslag i lagens 8§, stöd får lämnas om: ”Projekt i Gällivare och Kiruna som har till syfte att ersätta gammalt bostadsbestånd som följd av omfattande förändring i samhällsstrukturen ska ersättas med likvärdig lägenhetsfördelning sett till antal rum”.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Regeringen förväntas fatta beslut i frågan under denna höst. Det nya investeringsstödet är tänkt att träda i kraft 1 januari 2020.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.