HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästkassan lägger ner

Nyheter Efter bara tolv dagar väljer Hyresgästkassan att lägga ner sin verksamhet. Enligt företagets företrädare efter en ”rasistisk hetsjakt” från Hem & Hyra och Hyresgästföreningen.

Får någon vecka sedan dök en konkurrent upp till Hyresföreningen. Företaget Hyresgästkassan erbjöd råd och stöd i frågor som berör boende i hyresrätt. Till en början var månadskostnaden 85 kronor i månaden, sedan sänktes avgiften till 69 kronor. Nu läggs verksamheten ner. Enligt Hyresgästkassan finns inga kunder till bolaget.

Hem & Hyra har i två artiklar tittat närmare på Hyresgästföreningens nya konkurrent. Det visade sig vara ett misstänkt blufföretag. Huvudman är en 63-årig man från Stockholm som ligger bakom Adresstjänst AB. Det tidigare bolaget, vars affärsidé var att lura folk att betala 555 kronor för en gratis adressändring, hotades i höstas av miljonböter om verksamheten fortskred. Enligt konsumentombudsmannen kan uppemot 50 000 privatpersoner vara drabbade av de falska fakturorna.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

Reaktionerna från Hyresgästkassan lät inte vänta på sig. I ett argt inlägg på företagets hemsida anklagades Hem & Hyra för att vara rasistisk.

– Det är en anklagelse helt utan grund. Det är svårt att förstå vad Hyresgästkassans företrädare syftar på. Det finns inget i de två artiklar som vi skrivit som är rasistiskt, Hem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie.

Annons

Även Hyresgästföreningen får besk kritik. Föreningen anklagas för att ”anställda och förtroendevalda hos Hyresgästföreningen attackerat Hyresgästkassan med rasistiska hot i form av publicerade artiklar, i e-post samt hemadresserad post till styrelsen.”
Anklagelserna tillbakavisas av förbundsjurist Johan Mirtorp. Någon officiell kontakt med Hyresgästkassan har aldrig tagits, enligt honom. Däremot kan företroendevalda ha valt att kontakta ”kassan”. Hyresgästföreningen har skrivit ett brev som, i och med att Hyresgästkassan lägger ner, aldrig kommer att skickas.

Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.

– Det som skrivs om att vi är rasisitiska är fullkomligt nonsens. Brevet innehåller en stram genomgång av att Hyresgästkassans logga och webbsida innebär risk för förväxling, säger Johan Mirtorp.

På sin webbplats går Hyresgästkassan även till angrepp mot den så kallade förhandlingsavgiften, som innebär att de allra flesta hyresgäster betalar 12 kronor i månaden för att Hyresgästföreningen förhandlar hyran, oavsett om man är medlem eller inte. ”Det som är mycket uppseendeväckande och som har kommit som en överraskande nyhet för hyresgäster i Sverige är att Hyresgästföreningen tvingar till sig att vara förhandlingsparten, trots att Hyresgästföreningen inte har rätt till detta. Hyresgästföreningen har ingen exklusiv rätt att vara parten som förhandlar alla hyror i Sverige”, skriver Hyresgästkassan.

Annons

Det stämmer dock inte. Även om Hyresgästföreningen förhandlar hyran för en stor majoritet av landets hyresrätter finns det uppstickare. Exempelvis Sandvikenboendet och Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder som sköter hyresförhandlingar på respektive ort.

Läs ocksåVärden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstädaMan som sitter i en fåtölj.
Läs också Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Så gick det till när bedragarna lurades på Blocket – hyrde ut lägenheter som inte fanns

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.