Annons

Hyreshus kan bli bostadsrätter

Gotland De 112 hyreslägenheterna i Vibble kan vara på väg att bli bostadsrätter. Men planerna får kritik av Hyresgästföreningen som ser flera brister i ombildningen.
Foto: Jenny Knutsson
De 112 lägenheterna i Vibble kan vara på väg att bli bostadsrätter.

Din Bostads hyreshus i Vibble, strax söder om Visby, har tidigare uppmärksammats för bristande skötsel och underhåll. Kommunen har bland annat utfärdat förelägganden på grund av problem med fukt i badrum och brister med husens ventilation och värme. Men nu kan området vara på väg att få nya ägare.

I slutet av november bildades en bostadsrättsförening, Brf Tvinnaregården, som arbetar för att ombilda fastigheten till bostadsrätter. För att ombildningen ska gå igenom krävs att minst två tredjedelar av hyresgästerna ger sitt godkännande, det vill säga minst 76 av de 112 hyresgästerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

 – Intresset är mycket stort, så vi faller inte på det. Nästa steg är att bankerna ska godkänna den ekonomiska planen och där har vi fått många positiva signaler, säger Christer Ahlberg, ordförande i Brf Tvinnaregården.

Enligt föreningen är Din Bostad beredd att sälja området för 101 miljoner kronor. Därtill ska tio miljoner avsättas till en reparationsfond och en miljon kronor till föreningsbildningen samt drygt 200 000 i lagfart. Projektet ska finansieras genom 60 miljoner i insatser och 50 miljoner som lån.

Annons

Under hösten har Hyresgästföreningen informerat de boende om vad som gäller vid en ombildning, men föreningen ser flera risker med satsningen.

Läs ocksåHyresgästföreningen: Störda hyresgäster ska ha 36 000 i ersättning

– Jag får inte ihop det. Köpsumman är alldeles för hög, månadsavgifterna är för låga och renoveringsbehovet är vansinnigt stort. Det lär bli en dålig affär för hyresgästerna som slår till, säger Lars Arvidsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Men Christer Ahlberg avfärdar kritiken.

– Hyresgästföreningen talar i egen sak, de är rädda för att bli av med hyressättningsavgiften. Det är klart att det finns folk som tycker mycket, men det är därför vi anlitat kompetenta personer som kommer göra en professionell bedömning. Vi kommer göra det här helt by the book, säger han. 

Annons
Läs ocksåHyreshus i Vibble blir bostadsrätter

Under fredagkvällen hade föreningen kallat till en köpstämma, men den har nu ställts in.

– Vi har skjutit på den till efter årsskiftet. Orsaken är att vi vill göra en utökad teknisk besiktning av bland annat värme och ventilationssystemen, säger Christer Ahlberg.

Läs också Misslyckad ombildning i Vibble Vräkningshotad hyresgäst får bo kvar Din Bostad vill bli av med stökig hyresgäst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.