Annons

Hyreskrav i Färgelanda kan göra trerummaren 240 kronor dyrare

Färgelanda ​Färgelandas kommunala bostadsbolag vill höja hyrorna vid årsskiftet. Kravet på drygt 4,5 procent är bland de högre i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.– Bolagets problem är att för få lägenheter är uthyrda, snarare än att hyrorna är för låga, säger Hyresgästföreningens förhandlare Peter Laang.

​Valbohems krav på 4,53 procent motsvarar drygt 237 kronor per månad för en normaltrea.
– Det är främst räntorna som slår, i år drabbas alla av det. Men vårt krav är näst lägst i Dalsland och vi har legat under snittet för höjning de senaste åren, säger vd Bengt Sundholm.

I bolagets kalkyl finns även ett krav på direktavkastning på 6,1 procent samt en beräkning på att den kommunala borgensavgiften ökar från 0,10 till 0,25 procent. Kommunen har dock ännu inte tagit beslut om avgiften.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Inför förhandlingarna om 2010 års hyra undantog Valbohem nybyggda bostäder. Nästa år kan dock boende på Aspekullen räkna med högre kallhyra. Ellenö, som är inflyttningsklart i mars nästa år, har redan en förhandlad inflyttningshyra.
– Ambitionen är att hålla en lägre hyresutveckling i det nybyggda beståndet. Det ska märkas att vi har lägre kostnader i nya lägenheter, säger Bengt Sundholm.

Annons
Bolaget har en hel del äldre bostäder och enligt kalkylen för nästa år ska bolaget underhålla för 115 kronor per kvadratmeter. Att byta ut gamla badrum är ett exempel på planerade insatser.
 
Hyresgästföreningen tycker att bolaget vill ha mer än vad som är rimligt.
– Kravet är högt i förhållande till andra bolag och i förhållande till de överenskommelser som är klara, säger förhandlaren Peter Laang.
Enligt honom är det vinstkravet som sticker ut mest i kalkylen.
– Av inkomstökningen på 1,6 miljoner är 1 miljon vinst. Det verkar som att vinstkravet är för högt, säger Peter Laang.
Vad som är ett rimligt vinstkrav är däremot inte lätt att säga. Enligt Laang har lagstiftaren varit medvetet luddig på den punkten och lämnar saken upp till parterna att tolka.
 
Förhandlingarna startar 11 januari.
 
Relaterat:
Här hittar du kontaktuppgifter till Hyresgästföreningens förhandlare (extern länk, öppnas i nytt fönster).

Fakta: Valbohem och hyrorna


Valbohem äger drygt 600 lägenheter i Färgelanda, Stigen, Högsäter, Ödeborg och Ellenö.
I år höjde bolaget hyrorna med 1,2 procent 1 mars. Det innebar att man fick backa från sitt krav på 2,67 procent från årsskiftet.
2011 vill Valbohem höja hyrorna med i snitt 4,53 procent.
Övriga krav i närområdet: Edshus: 5,2 procent. Åmåls kommunfastigheter: 4,65 procent. Munkbo: 4,33 procent.

Läs också Rekordhöjning i Färgelanda – Förhandlaren: "Hård smäll för hyresgästerna" Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Ingemar drömmer om en lägenhet på Röva Nya hyror på gång - Här är bolaget med högst yrkande hittills i Västra Götaland Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.