Annons

Hyresnämnd satte stopp för 50-procentig hyreshöjning

Karlstad En privat hyresvärd i Karlstad ville höja hyrorna med närmare 2000 kronor i månaden för två lägenheter i Kronoparken. Men efter att Hyresgästföreningen drivit ärendet i hyresnämnden, landade höjningarna på 100 respektive drygt 400 kronor per månad.
En hyresvärd ville höja hyrorna med närmare 2000 kronor, men hyresnämnden bestämde att 100 respektive drygt 400 kronor var rimligt.

Hyresvärdens föreslagna höjningar på 1800 respektive 1600 kronor i månaden för två hyresrätter på Kronoparken, landade på betydligt blygsammare nivåer när hyresnämnden sagt sitt.

Hyresgästen Magnus Fredman är nöjd. Han fick en höjning på 100 kronor i stället för 1600 kronor i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hyresvärden motiverade min höjning med att de hade helrenoverat tvättstugan och andra lägenheter i fastigheten. Men min lägenhet är orörd. Jag tvättar två gånger i månaden och att betala 1000 kronor per tvätt, kände jag inte kunde vara riktigt, säger han.

Han kontaktades av Hyresgästföreningen som hade andra ärenden pågående i fastigheten mot samma hyresvärd.

Hyresgästföreningen driver nämligen sedan tidigare ett annat stort ärende mot samma hyresvärd. Där kräver föreningen en återbetalning av hyran på närmare totalt 231 000 kronor för sju hyresgäster den aktuella fastigheten på Kronoparken.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Nu har föreningen dessutom sänt in ytterligare en ansökan om att få en prövning av hyrorna i ytterligare nio lägenheter i huset.

Det rör sig enligt Hyresgästföreningen om direktförhandlade hyresnivåer där hyresvärden frånträtt förhandling med föreningen.

– Hyresvärden direktförhandlar med hyresgäster på ett nyckfullt sätt, menar vi. Det genererar i hyresnivåer som är extremt utstickande för orten, säger den tidigare förhandlaren Marie Engström som drivit ärendet för Hyresgästföreningen  Region Mitt i hyresnämnden.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Anna Nykvist är förhandlaren som har tagit över ärendet sedan Marie Engström slutat sin tjänst på föreningen.

Annons

– Det här beslutet från hyresnämnden var en väldig seger. Framförallt i kölvattnet av att vi har ytterligare nio lägenheter vars hyror som ska prövas. Man vill inte ropa ”victory” riktigt än, men det är klart att vi hoppas kunna ta rygg på den här uppgörelsen i de andra fallen. För den sätter ändå ramen för hyresnivåerna på ett positivt sätt, säger hon.

Hem & Hyra har försökt att nå hyresvärden Carlzon Invest Kronkursen AB via advokaten som företrätt bolaget i hyresnämnden, men har inte fått något svar från dem.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.