Annons

Hyresnämnden godkände ”robust renovering” på Götgatan

Sundbyberg Hyresnämnden godkände Förvaltarens planer på ombyggnad på Götgatan 18. Det spelade ingen roll att hyresgästerna har ett avtal som säger att de ska bestämma över underhållet.

Hyresgästerna i Förvaltarens hus på Götgatan 18 i Sundbyberg förlorade tvisten om ombyggnaden i hyresnämnden. Hyresvärden ska göra de tekniska och fastighetsekonomiska bedömningarna, konstaterar hyresnämnden. Det spelar ingen roll att de har ett avtal om valfritt lägenhetsunderhåll (VLU). 

Jonas Fink Öhlmer, jurist på Hyresgästföreningen, företrädde flera av hyresgästerna i hyresnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur ska beslutet tolkas när det gäller VLU?
– Det är beklagligt att hyresnämnden i beslutsskälen inte förklarar varför underhållsansvaret saknar betydelse. Vid sammanträdet i hyresnämnden var avtalsvillkoret om underhåll det som diskuterades mest, ett resonemang kring varför det inte skulle påverka hyresvärdens intresse och skäligheten mot hyresgästen hade varit intressant, säger han.

Kommer hyresnämndens beslut överklagas?
– Ja. Hyresgästerna håller inte med om att avtalet om valfritt underhåll skulle sakna betydelse.

Annons

Kan frågan om underhållsavtalets konsekvenser prövas i tingsrätten? Hur ställer du dig till en sådan process?
– Det går, teoretiskt sett, att väcka frågan om skadestånd i tingsrätten när en part lidit skada. Hyresnämndens prövning utgör inte hinder för detta. Men det finns flera aspekter att överväga innan en eventuell stämning kan lämnas in.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Något anmärkningsvärt i beslutet i övrigt?
– Jag har noterat att Förvaltaren offentligt gått ut med att hyresgästerna ska erbjudas fyra olika nivåer inför renovering. Men vad det innebär för hyresgästerna på Götgatan behöver vi få klarhet i. Jag utgår från att man erbjuder alla sina hyresgäster liknande villkor.

Förvaltarens styrelse har enligt uppgifter till Hem & Hyra nu också beslutat att införa fyra renoveringsnivåer.

Annons

Hyresnämnden tar också upp frågan om hyreshöjning i sitt beslut. I Hyresgästföreningens rapport som kom i veckan, redovisas att den lagändring som kom 2002 när det gäller hyran efter upprustning, inte fått genomslag i praxis. Hyresnämnden skriver i beslutet att eftersom hyreshöjningen kommer att förhandlas med Hyresgästföreningen får den antas komma att vara skälig. ”Det är ofrånkomligt att boendekostnaden då vanligen blir högre än förut. Att hyran kommer att höjas medför därför inte att åtgärderna ska anses oskäliga” skriver hyresnämnden i sitt beslut.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.
Läs också Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.