Annons

Hyresnej trots betald skuld

Örebro När Hem & Hyras gjorde sin undersökning i vintras svarade 4 av 28 bolag i Värmlands och Örebro län, att de inte hyr ut till personer ens med tidigare hyresskulder.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Hem & Hyras undersökning visar att 4 av 28 bolag i Värmlands och Örebro län, inte hyr ut till personer med tidigare hyresskulder. Sedan undersökningen gjordes under vårvintern har Kil ändrat sin policy.

Hyresgästen Pia bor i Kils kommun där det kommunala bostadsbolaget Kilsbostäder fram till i våras inte skrev kontrakt med personer som vare sig har pågående eller gamla, redan avbetalda hyresskulder.

Många hyresvärdar kräver också att man inte har betalningsanmärkningar för att de ska skriva kontrakt, vilket gör att nålsögat för att få en bostad blir smalt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Om jag hade vetat hur svårt det är att få bostad med hyresskulder, hade jag ha ansträngt mig mer för att få fram pengar till hyran, säger Pia nu i efterhand.

Två kommunala bostadsbolag i Örebro och Värmlands län sticker ut i undersökningen: Eda bostads och Hällefors bostads. De skriver hyreskontrakt även med personer som har pågående hyresskulder. Men bara om personen hittar någon som går i borgen för sig. 

Annons

Bertil G Johanson är ordförande i Hällefors bostads och företräder det lokala partiet Grythyttelistan. Han säger att det handlar om anständighet att även låta personer med skral ekonomi hyra av kommunala bostadsolag.

Läs ocksåBetalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuldSkattebetalarna i Göteborg har gått miste om en kvarts miljon. Samtidigt har stadens försuttit chansen att hyra ut ettrummaren i fem år, trots skenande bostadsbristen. Andra personer verkar dock ha bott gratis i lägenheten efter att den ursprunglige hyresgästen dog.

– Vi tar fasta på att vi ska vara ett allmännyttigt bostadsbolag. Vi är dominerande på orten och vet att om vi stänger ute personer som redan har en svag ställning, hamnar de hos de sämsta privata hyresvärdarna, säger han.

Sedan undersökningen gjordes av Hem & Hyra under vintern, har Kilsbostäder i maj månad ändrat sin policy. Nu säger de enligt policyn nej till den som har en pågående hyresskuld samt nej till den som betalat av sin hyresskuld om den var stor och ligger nära i tiden. Personer med äldre och mindre skulder är välkomna som hyresgäster.

Annons

– Det är alltid en bedömning från fall till fall. Policyn är för att vi ska ha något att gå efter, men sedan kan det bli något helt annat i verkligheten. Det kan ju ha hänt något plötsligt i livet som gjort att man halkat efter med hyran, säger vd Ann-Louise Samuelsson om bolagets lite mjukare hållning.

Läs ocksåBarnfamilj vräks efter socialtjänstens miss – fyrabarnsmamman: ”Det stressar mig varje dag”"Jag är jätteorolig. Jag söker lägenhet men hittar ingenting", säger småbarnsmamman. I slutet av sommaren måste familjen lämna lägenheten där flera av barnen har bott i hela sitt liv. Socialtjänsten har som mål att ingen barnfamilj ska vräkas. Men ett glapp i handläggningen bidrog till att hyrorna blev sena i ett avgörande skede.
Läs också Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor Utsatt för bedrägeri – då kunde kvinnan inte längre betala hyran Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror

Hyresnej trots betald skuld

Södermanland Ett bolag säger blankt nej, åtta bolag säger kanske. Läs om vilka bostadsbolag i Mälardalen som har hårdast krav när det gäller hyresskulder.
Ove Aldén Sahlin, förvaltare på Surahammarshus, som inte accepterar bostadssökandet med gamla hyresskulder i bagaget.

Hem och Hyra har undersökt vilka krav de kommunala bostadsbolagen i Mälardalen har när det gäller bostadssökande med tidigare, reglerade hyresskulder. 

17 kommunala bostadsbolag i Mälardalen säger ja till dem som betalat sina gamla hyresskulder.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men i  undersökningen sticker ett bolag, Surahammarshus, ut som det som har de hårdaste reglerna och inte godkänner tidigare hyresskulder över huvud taget.

–Har du haft hyresskulder hos oss, kanske blivit vräkt och inte betalt hyran, och söker bostad
igen efter ett par år är det nej, säger Ove Aldén Sahlin, förvaltare på Surahammarshus.

Annons

Han säger sig inte ha varit med om något fall där skulderna har varit reglerade.
–Vi försöker ha en hög ribba. Det är inte heller schysst mot personen som fl yttar in, om han
eller hon inte kan betala och blir vräkt om ett halvår. 

Läs ocksåBetalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuldSkattebetalarna i Göteborg har gått miste om en kvarts miljon. Samtidigt har stadens försuttit chansen att hyra ut ettrummaren i fem år, trots skenande bostadsbristen. Andra personer verkar dock ha bott gratis i lägenheten efter att den ursprunglige hyresgästen dog.

Strängnäs Bostads AB säger också nej till personer som tidigare haft hyresskulder hos bolaget. En viss tid.

–Om man har bott hos oss och har en skuld som man reglerat, har vi en karenstid på ett halvår innan man får söka bostad hos oss igen, säger vd Lars Keyser. 

Gamla, betalda skulder hos tidigare hyresvärdar är däremot inget hinder för att få bostad hos
Strängnäs Bostads AB.

Annons
Läs ocksåKronofogden svarar inte i telefon trots fler skuldsatta – hyresgästen Ingrid blev bortkoppladIngrid Gunnarsson

Åtta bolag säger ja till hyresgäster med tidigare hyresskulder, men under vissa villkor. Flens Bostads AB uppger i enkäten att ”det beror på mängden och tiden”, och Kungsörs Fastighets AB accepterar hyresskulder som är äldre än tre år. Hebygårdar och Uppsalahem accepterar gamla hyresskulder om borgen finns.


Accepterar ni att den bostadssökande tidigare har haft en reglerade hyresskuld?

Nej Ibland Ja
Surahammar Strängnäs Vingåker
Tierp Håbo
Arboga Enköping
Flen Hallstahammar
Kungsör Älvkarleby
Uppsala Västerås
Heby Eskilstuna
Trosa Gnesta
Katrineholm
Knivsta
Oxelösund
Köping
Nyköping
Norrtälje
Sala
Skinnskatteberg
Östhammar

Läs också Kronofogden om att många blir bortkopplade: "Beklagligt" Barnfamilj vräks efter socialtjänstens miss – fyrabarnsmamman: ”Det stressar mig varje dag” Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.