Annons

Hyresrådet: ”Statistiken är missvisande”

Västra Götaland Jättestrandning och ovanligt många bostadsarrenden. Så förklarar hyresrådet Lise-Lotte Wilkens de långa handläggningstiderna vid Hyres- och arrendenämnden i Göteborg.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Jättestrandningen 2016 gav Hyresnämnden i Göteborg mycket att göra. "Målet var att det inte skulle påverka handläggningstiden för övriga ärenden. Och det klarade vi", säger hyresrådet Lise-Lotte Wilkens.

Hem & Hyra har berättat om hur lång handläggningstid det är i landets åtta hyresnämnder. I Göteborgs hyresnämnd var den genomsnittliga handläggningstiden förra året 11,3 månader. Det var längst i landet.

Men statistiken är missvisande. Hyresnämnden har inte långa handläggningstider. Det säger Lise-Lotte Wilkens, hyresråd vid hyresnämnden i Göteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– 2017 var ett extremt och ovanligt år. Vi fick hantera resultatet av jättestrandningen med 40 000 inblandade hyresgäster som ägde rum året innan och det slog igenom i statistiken, säger hon.

Strandningen, som Wilkens syftar på, kom när Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen inte kom överens i 2016-års hyresförhandlingar. Följden blev att  Fastighetsägarna begärde prövning av hyrorna för omkring 40 000 hyresgäster i Göteborg. Detta registrerades i 2 218 ärenden hos hyresnämnden.

– Naturligtvis påverkade detta vår statistik för 2017. Men vår målsättning var hela tiden att de här ärendena inte skulle påverka handläggningstiden för övriga ärenden. Och det klarade vi faktiskt, säger Lise-Lotte Wilkens.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

De vanligaste ärendetyperna hade i flera fall kortare handläggningstider än regeringsmålet på fyra månader. Exempelvis tog ärenden som rör ansökan om byte av lägenhet i genomsnitt 1,2 månader, ärenden som rör andrahandsuthyrning 1,0 månad samt förlängningsärenden 3 månader i snitt.

– Ärendena som handlade om införande av förhandlingsordning tog i genomsnitt 2,9 månader medan förlängning av förhandlingsordning låg på 4,3 månader, säger Wilkens.

Men siffrorna från Sveriges domstolars årsredovisning visar att Göteborgs hyresnämnd haft långa handläggningstider även före år 2017. År 2016 tog ett genomsnittsärende 9,6 månader. Endast hyresnämnden i Sundsvall tog längre tid på sig.

Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

– Hyresnämnden klarar regeringens mål men arrendenämnden har längre handläggningstider. Arrendenämnden i Göteborg och Sundsvall har flest bostadsarrenden i landet. Handläggningstiden för ärenden som rör bostadsarrenden är mellan tio och tolv månader, säger Lise-Lotte Wilkens.

Annons

Bostadsarrenden handlar om hus på så kallad ofri grund. Ofta handlar det om stora områden med fritidshus, vilket är vanligt i vårt område. 

– Den främsta förklaringen till att bostadsarrenden tar så lång tid att avgöra är att det ofta är väldigt många olika parter inblandande. Ibland flera hundra. Dessutom krävs det ofta en besiktning på plats och eftersom det som regel inte kan göras på vintern kan avgörandet dra ut på tiden. Eftersom hyresnämndens och arrendenämndens statistik rapporteras gemensamt påverkar de längre handläggningstiderna för bostadsarrenden den totala handläggningstiden, säger Lise-Lotte Wilkens. 

 

Läs också Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.