Annons

Hyresvärd betalar skadestånd för diskriminering

Nyheter En hyresvärd i Malmö ska betala 20 000 kronor i skadestånd för att ha diskriminerat en hyresgäst. – Antalet fall av bostadsdiskriminering har ökat de senaste åren, säger Sonya Aho vid DO till Hem & Hyra.​

​Det var i augusti 2004 som den kvinnliga hyresgästen bad värden komma och fixa hennes trasiga kylskåp. Under besöket fällde värden nedlåtande kommentarer om kvinnan och hennes familj, kommentarer som syftade på hennes etniska tillhörighet.

Annons
Kvinnan vände sig till ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, som beslutade att stämma hyresvärden.
 
Parterna har nu enats om en förlikning och hyresvärden ska betala 20 000 kronor i skadestånd till kvinnan.
– Det är ingen jättestor summa pengar, det är det inte. Men vi företräder kvinnan och hon har godkänt förlikningen, säger Sonya Aho vid DO till Hem & Hyra.
Hyresgästföreningen genomförde tidigare i år en omfattande undersökning av diskrimineringen på bostadsmarknaden, en undersökning som presenterades av Hem & Hyra.
105 bostadsbolag blev uppringda av två bostadssökande personer, där den ena hade svensk bakgrund och den andre utländsk bakgrund. I flera fall blev den med svensk bakgrund erbjuden lägenheten medan den med utländsk bakgrund nekades. Femton av bolagen är anmälda till DO.
– Diskrimineringen på bostadsmarknaden är den typ som ökar mest i samhället, säger Sonya Aho.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Hon tar sig inte in i förrådet - anmäler värd för diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.