Annons

Hyresvärd får inte vräka Migrationsverket

Lindesberg Migrationsverket har rätt att fortsätta hyra lägenheter i ett hus i Fellingsbro, trots att hyresvärden har hamnat i en ekonomisk knipa på grund av uthyrningen. Det slår hovrätten fast i en dom.

Bakgrunden till tvisten är att hyresvärden, Fellingsbro bostäder, fick veta att försäkringen för fastigheten inte gäller så länge de hyr ut de 16 lägenheterna till Migrationsverket. För att försäkringen ska börja gälla igen måste bostadsbolaget installera ett brandlarm med vidarekoppling till SOS Alarm och räddningstjänsten. Dessutom höjs självrisken till en miljon kronor. Att installera brandlarmet skulle enligt Fellingsbro bostäder kosta mer än vad de får in i hyra för alla lägenheterna under ett år. Samtidigt finns ingen garanti för att Migrationsverket kommer fortsätta att hyra lägenheterna. Bolaget hävdar att det nu inte har råd att ha kvar fastigheten, samtidigt som den kommer att bli svår att sälja.

Men de ekonomiska problemen för hyresvärden är inte skäl nog för att säga upp hyreskontraktet, beslutade hyresnämnden, och nu går hovrätten på samma linje. Enligt domen bör det krävas att en hyresvärd uttömmer ”alla rimliga alternativa möjligheter att lösa ett problem” innan det kan bli aktuellt att häva hyresgästernas besittningsskydd. Till exempel kan hyresvärden försöka få en hyreshöjning godkänd av hyresnämnden.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.