Annons

Hyresvärd ger 37 500 kronor till diskriminerad hyresgäst

Linköping Hyresvärden i Linköping har nått förlikning med Diskrimineringsombudsmannen, DO, och ger en romsk hyresgäst 37 500 kronor i ersättning för etnisk diskriminering

Hem & Hyra har följt ärendet med den unga romska kvinnan som betalade sin hyra i tid och som aldrig hade fått några anmärkningar från sina grannar.

Men så en dag i maj 2009 fick hon besök av sin hyresvärd som, enligt kvinnan, gav beskedet att hon och hennes besökare antingen fick sluta bära de kläder de bar eller så kunde hon inte bo kvar i lägenheten. Kvinnan fann situationen så stressande att hon valde att flytta till sin mamma.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

DO bedömde att hyresvärden utsatt kvinnan för etnisk diskriminering och stämde honom på 100 000 kronor inför domstol. Tidigare försök till en överrenskommelse mellan parterna misslyckades men nu har tvisten löst sig i en förlikning som innebär att hyresvärden måste betala 37 500 kronor till kvinnan.

Hyresvärden säger till Hem & Hyra:

– Jag kan säga att jag inte är så glad, men nu har vi gått med på detta och  då kör vi så.

Läs också83-årigt par slängdes ur kön – bostadsbolag DO-anmäls

DO:s  Anders Wilhelmsson kommenterar förlikningen på DO:s hemsida:

Annons

– Det här fallet är ytterligare ett tragiskt exempel på vad romer i det svenska samhället alltjämt riskerar att få uppleva. Negativa föreställningar om den romska gruppen innebär att många romer i sin vardag utsätts för diskriminering som begränsar och inskränker deras rätt att delta i samhällslivet på lika villkor, säger Anders Wilhelmsson och tillägger:

– Romer diskrimineras öppet och diskrimineringen har inte på allvar ifrågasatts av majoritetssamhället. Särskilt utsatta för denna typ av öppet ifrågasättande och kränkningar är kvinnor som bär traditionella romska kläder.

Läs ocksåHyresgästföreningen ska driva fall om misstänkt diskriminering

Hem & Hyra har utan framgång sökt den romska kvinnan.

Tidigare artiklar:

Ingen förlikning i diskrimineringsärende i Linköping

Annons

Linköpingsvärden tillbakavisar anklagelser om diskriminering

Hyresvärd krävs på 100 000 för diskriminering av romsk kvinna

Fortsatt diskriminering av romska hyresgäster

Läs också Hyresvärd begär att boende uppger sin nationalitet Kräver skärpt lag mot diskriminering Åtta unga har fått förtur efter nya köregler på Tjörn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.