Annons

Hyresvärd vill sätta stopp för kontant betalning

Malmö Hyresgästen vägrar att sluta betala sin hyra kontant varje månad. "Det är en principsak", säger hyresgästen till Hem & Hyra. Men hyresvärden har fått nog.
Foto: Krsitina Wahlgren/montage
Hyresgästen envisas med att betala hyran kontant. Det gillas inte av värden.

Kontanthanteringen minskar för varje år i Sverige och enligt Riksbanken kan kontanter helt vara borta omkring år 2030. Det bekommer inte en hyresgäst på Kronprinsen i Malmö, som varje månad sedan han flyttade in i mitten av 1990-talet har gått till hyresvärdens kontor för att betala sin hyra kontant. Det var en förutsättning när han skrev på sitt hyreskontrakt, menar han, och det står dessutom inskrivet i kontraktet.

– Jag har betalat min hyra kontant i alla år och så är det formulerat i lagen. Jag följer bara lagen helt enkelt, säger hyresgästen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men är det inte omständligt för dig att betala kontant?

– Jo, jobbet är ju mitt. Jag betalar inga andra räkningar kontant. Men man kan säga att det är en principsak, jag gör som det står formulerat i lagen, säger hyresgästen.

Annons

Men den privata hyresvärden Akelius är inte glad. De har försökt förmå honom att sluta betala kontant, utan framgång. Ett problem är att Akelius måste låta en anställd promenera iväg till banken med hyrespengarna. Dessutom vill banken inte längre ta emot kontanterna av företaget.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Därför har värden nu vänt sig till Hyresnämnden i Malmö med förhoppning om att nämnden ska kunna tvinga fram en förändring. Fallet har dock redan prövats en gång av hyresnämnden. För tio år sedan ville även den tidigare hyresvärden strypa kontanthanteringen och vände sig till nämnden. Även den gången tog hyresgästen strid för sitt rätt att betala kontant och efter en medling kom hyresgäst och värd överens om att kontantbetalningen var okej.

Hem & Hyra har inte kunnat nå hyresvärden för en kommentar.

Annons

 

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.
Fakta: Så säger lagen
  • Det står: ” Hyran skall betalas i hyresvärdens hemvist eller under annan adress som hänvisas av honom. Betalning får alltid ske genom postanvisning, postgiro eller bankgiro”.
  • Hyresgästen i artikeln menar därför att han enligt lag har rätt att betala hyran kontant på hyresvärdens kontor.
  • Hyresgästen har dessutom inskrivet i sitt hyreskontrakt att han kan betala kontant och det är det villkoret som hyresvärden nu vill få nämnden att riva upp.
Läs också I jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter Lennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden om 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.