Annons

Hyresvärden drog in på underhållet

Östersund Joakim Ekroth och hans grannar har flera gånger tvingats ta hand om underhållet själva. Anledningen: deras hyresvärd har inte råd.
Foto: Peder Nääs Sundemyr
Joakim Ekroth, vice ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden i Östersund, hyr sedan 2002 en lägenheten på Övre hantverksgatan i Östersund. Han betalar 6 500 kronor i månaden för trerumslägenheten.

Det är hyresvärdens ansvar att hålla rent på gården och i gemensamma utrymmen. Men på Övre hantverksgatan i Östersund har hyresgästerna själva vid flera tillfällen tagit hand om trappstädning, gräsklippning, byten av glödlampor och gårdsstädning på grund av uteblivet underhåll.

– Det är enklare att göra det själv i stället för att jaga någon i flera veckor. Jag har gett upp för länge sedan, säger hyresgästen Joakim Ekroth.

Det var i samband med att den förra förvaltaren sade upp avtalet med hyresvärden, sedan denne nekats fler banklån, som underhållet snabbt blev sämre. Strax efter det knackade hyresvärden på hos Joakim och förklarade att han måste betala en högre hyra eller flytta. En vecka senare höll de ett möte om saken i Joakims kök. En representant från Hyresgästföreningen fanns närvarande.

– Då sade värden rakt ut att ”jag kommer aldrig underhålla de här lägenheterna förrän jag får de hyror jag vill ha”, berättar Joakim Ekroth.

Joakim Ekroth är vice ordförande för Miljö- och byggnadsnämnden och har därför anmälningsplikt. Han har flera gånger anmält nedskräpningen på Övre hantverksgatan till kommunen. Ofta har det handlat om bråte från renoveringen av grannhuset på Stuguvägen, som också ägs av Gunnar Näslund. I vissa fall har hyresvärden forslat bort bråtet efter någon månad, och först när kommunen hotat med vite.

– I somras såg det helt förfärligt ut, det var en ren byggarbetsplats, säger Joakim Ekroth. 

Hyresvärden Gunnar Näslund medger att det finns fog för en del av kritiken, men menar att det till största delen handlar om smutskastning med syfte att hålla nere hyresnivåerna.

– Trappstädningen och byten av glödlampor har inte alltid fungerat som det ska, det kan jag medge. Och går något sönder så är det trasigt länge, säger han.

– Men mer går inte att göra med de här hyresnivåerna, vill hyresgästerna ha mer underhåll måste de vara beredda att betala mer i hyra, säger Gunnar Näslund.

Hyresvärden har försökt sälja de berörda fastigheterna men har inte kunnat hitta någon köpare.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.