Annons

Hyresvärden i Hudik som värvat medlemmar till Hyresgästföreningen

Hudiksvall Från medlemsvärvare på Hyres­gästföreningen, till hyresvärd för hundra år gamla hus i Hudiksvall. Greger Persson, 71, är inte rädd för nya utmaningar. Nu tänker han lära sig att gå på lina – före Vasaloppet.
Foto på Greger Persson i mörkblå vinterjacka som står bredvid ett träd. I bakgrunden syns ett gult och ett ljusgrått trähus.
Foto: Linda Mårtensson
Greger Persson har tidigare jobbat på Hyresgästföreningen och är i dag hyresvärd. Han ser det som att hyresvärden och hyresgästerna är ömsesidigt beroende av varandra. "Det gäller som hyresvärd att leverera det man har lovat", säger han.

För omkring sju år sen slutade du på Hyres­gäst­föreningen i Sundsvall och blev hyres­värd i Hudiksvall i stället, vad hände?
– Min sambo Eva, som jag träffade efter att jag blev änkeman, bodde i Hudiksvall sen tidigare och hade ett bra jobb här, så jag flyttade ner för tio år sen. Jag gled in på ett bananskal på Hyresgästföreningen och har egentligen utbildning för något helt annat. Jag är byggnadsingenjör och har också läst en hel del hälsovetenskap. Jag har drivit företag inom båda de områdena tidigare.

Hur kom det sig att du blev hyresvärd?
– Först köpte jag och Eva ett hus från 1886 som vi har helrenoverat och bor i själva. Sen såg vi två andra hus på samma gata, stora trähus som SJ byggde 1909 till sina anställda. Husen var i miserabelt skick och vi ville rädda dem och göra något bra av dem. Vi tog kontakt med ägaren och hade kontakt med honom i flera år innan han sålde dem till oss.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad har ni gjort med husen sen dess?
– Vi bygger balkonger till alla 29 lägen­heter. Vi har bytt ut taket och alla fönster. Tvätt­stugan är nyrenoverad. Alla lägenheter helreno­veras. Vi försöker också ta fram gamla takstolar med sina vackra järnsmiden, gamla trägolv och skorstensmurar. Det är mycket jobb kvar, fast mycket är gjort. Kostnaden blir minst densamma som att riva och bygga nytt, eftersom vi väljer kvalitet och hållbara ma­­terial, och hela tiden har med oss ett miljötänk. Det allra första vi gjorde var att sätta upp trivselregler och ta tag i de stora problem som fanns med störningar. En del flyttade ut då.

Annons

Har ni höjt hyran mycket?
– Vi höjde hyran när vi tog över husen, då den inte hade höjts på några år, och när vi bytte fönster. Det ska ju gå runt, men vi vill att hyres­­gästerna ska tycka att det är värt det. De som bor kvar har inte protesterat. De frågar ”När är det min tur?” och ser fram emot att få sin lägenhet renoverad, fast hyran höjs då. Förr sa de som bodde här att de bodde på Väster, nu säger de adressen. Vi vill att hyresgästerna ska känna sig stolta över husen.

Vilken roll har du i arbetet?
– Alltifrån kalkylering och konstruktion till att snickra och gjuta. Jag är arbetsledare, men tycker om att vara med och arbeta praktiskt också. Det tillför en helt annan dimension. Eva har gjort allt från planering, färgsättning, inköp och bokföring till målningsarbeten.

Annons
Läs ocksåIngrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryckIngrid Pineiro i röd tröja tar emot flera gäster i trappuppgången utanför sin ytterdörr. EU-projektet Net Zero Cities besökte Gottsunda.

Hur mycket jobbar du?
– Det blir kanske i snitt nio timmar om dagen på vardagar. Jag gör det för att jag tycker att det är roligt. För mig har hela livet handlat om frihet. Känner jag mig fri kan jag göra lite mer och känner mig mindre trött. Då minskar åldrandet också. Men jag tar ordentlig semester och hinner mycket annat. Jag springer, styrketränar och åker skidor. Nu har jag en liten utmaning för mig själv att jag ska lära mig att gå på lina före Vasaloppet.

Fakta: Greger Persson

Bor: I eget hus i Hudiksvall.
Ålder: 71 år.
Familj: Sambon Eva Hedberg, barn och barnbarn i Sundsvall och Stockholm.
Gör: Hyresvärd för två sekel­skifteshus på Domaregatan i Hudiksvall.
Intressen: Hälsa, byggnads­vård. Springer, styrke­­tränar och åker skidor. Har åkt Vasa­loppet 17 gånger. Tänker lära sig att gå på lina.

Läs också Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar" Johan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat sanera Beslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringar Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.