Annons

Hyror för 33 000 lägenheter klara

Örebro Med två kommunala bostadsbolag kvar att förhandla i Örebro län, ser hyrorna för 2013 ut att stiga något mindre än riksgenomsnittet. Hem & Hyra har listan.

Nu är hyrorna för 10 av länets 12 kommunala bostadsbolag färdigförhandlade och därmed har närmare 33 000 lägenheter i Örebro län fått ny hyra.

Hyresförhandlingarna för 2013 års hyror har varit en stillsam historia i jämförelse med förra året.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Tre bolag i länet lämnade aldrig något yrkande till Hyresgästföreningen, utan riktade in sig på att få fram de nya hyrorna genom dialog i stället för den mer klassiska förhandlingen med bud och motbud.

Hittills, med de två minsta kommunala bostadsbolagen Lekebergsbostäder och Ljusnarsbergs fastighets, kvar att förhandla, är skillnaden mellan bolagens höjningar små.

Den högsta höjningen i år fick hyresgästerna hos Norabostäder: 2,33 procent. Det vill säga 117 kronor mer i månaden för den som tidigare hade en hyra på 5000 kronor per månad.

Annons
Läs ocksåÖrebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"Bilden visar i huvudsak en del av en beige fasad. En röd pil visar på ingången till Hyresgästföreningens framtida lokaler.

Lägst höjning fick hyresgästerna i Hällefors: 1,4 procent eller 70 kronor mer per månad räknat på en hyra om 5000 kronor.

Askersundsbostäder var det bolag som gick ut och krävde länets högsta yrkande: 3, 85. Men också det bolag där skillnaden mellan yrkandet och den faktiska höjningen blev som störst. När förhandlingen var klar fick bolaget nöja sig med en höjning på 1,85 procent.

Med drygt 62 procent av landets alla kommunala bostadsbolag färdigförhandlade ligger riksgenomsnittet för höjningarna enligt Sabo på 1,88 procent.

Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Örebro län ligger något under riksgenomsnittet på 1,8 procent. De två mindre bolagen Lekebergsbostäder och Ljusnarsbergs fastighet har dock ännu inte inlett sina hyresförhandlingar eftersom deras nya hyror börjar gälla först första april.

Annons

Det är framförallt det gynnsamma ränteläget som gör att höjningarna varit lägre i år. Liksom den lägre inflationen, nya skatteregler och att de kommunala taxorna i flera kommuner hållits nere.

Yrkanden och överneskommelser i Örebro län 2013

Yrkande Överenskommelse
Askersundsbostäder 3,85 1,85
Degerforsbyggen 2,8 1,8
Hallsbergs bostadsstiftelse 2 1,5
Hyresbostäder Karlskoga Inget bud 1,5
Hällefors bostads 2 1,4
Kumla bostads 3 1,85
Laxåhem 3,5 1,9
Lekebergsbostäder Ej klart Ej klart
Lindesbergsbostäder 3,5 1,95
Ljusnarsbergs fastighets Ej klart Ej klart
Norabostäder Inget bud 2,33
Örebrobostäder Inget bud 1,95

Läs också Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget 36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.