HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyrorna i Värmland klara

Värmland Hyrorna hos alla kommunala bostadsbolag och -stiftelser i Värmland är klara, utom ett. Mest höjs hyran i Arvika och minst i Filipstad.

Hyresgästföreningen har kommit överrens om hyrorna för 2013 med samtliga kommunala bostadsbolag i Värmlands län, utom ett (Forshagabostäder).

Höjningen i Värmland ligger just nu högre än genomsnittet i riket som helhet. Med en knapp tredjedel av Sveriges kommunala bostadsbolag förhandlade, ligger riksgenomsnittet på 1,93 procents höjning. Medan det värmländska snittet ligger på 2,26 procent. Vilket motsvarar 130 kronor i höjning per månad för den som i dag har en hyra på 5000 kronor.

Läs ocksåSex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

Största höjningen får hyresgästerna i Arvika: 3,1 procent från och med 1 februari. Filipstadsbostäder överraskade genom att inte yrka på någon höjning alls. Där blir hyrorna alltså oförändrade. Men bortsett från dem, fick hyresgästerna i hos Sunne bostads den lägsta höjningen: 1,3 procent.

Munkforsbostäder var det bolag där skillnaden mellan yrkande och överenskommelse blev störst. Bolaget yrkade på 6,5 procents hyreshöjning – men efter förhandling med Hyresgästföreningen landade höjningen på 2,7 procent.

Annons

– Det har gått lite trögt i år. Det är mycket höga taxehöjningar i Värmland och därför höga yrkanden som har gjort att vi fått träffas flera gånger. Det känns lite ovanligt att sitta 20:e december och inte ha alla bolag klara, säger Emmeli Wulfstrand som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåMonika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade ingetEn kvinna och en man som står på varsin sida om en stor skylt med Kopparstadens logga på.

Föreningen har försökt ifrågasätta att bolagens avkastningskrav till kommunen liksom höjningarna av taxorna endast ska läggas på hyresgästerna.

– Jag tycker att vi trots allt fått en rimlig nivå på höjningarna. Vi har tittat på andra lösningar: prutat på att de förväntar sig att räntorna ska stiga, liksom vi för bolag som redan har en stor underhållspost prutat på att de ska höja underhållet.

Annons

Läs också36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan

Yrkanden och Överenskommelser i Värmland inför 2013

Bolag Yrkande Överenskommelse
Eda Bostads 3,8 2,7
Hagforshem 3,0 2,3
Stiftelsen Karlstadshus 2,5 1,9
Munkforsbostäder 6,5 2,7
Torsby Bostäder 4,47 2,15
Årjängs Bostads 6,0 2,99
Sunne Bostads 1,5 1,3
Arvika Fastighets 4,5 3,12
Stiftelsen Filipstadsbostäder 0 0
Grums Hyresbostäder 4,2 2,73
Hammaröbostäder 4,17 2,4
Kilsbostäder 3,18 2,49
Kristinehamns Bostads 3,5 2,99
Stiftelsen Björkåsen (Storfors) 3,3 2,5
Säffle Bostads 3,2 2,2
Karlstads Bostads 1,95 1,4
Forshagabostäder 3,5 Ej klar

Läs också Så påverkade pandemin medlemsantalet i Mellansverige 36 hyror klara i Mellansverige – här har du listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.