HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare

Stockholm Hyrorna för 2022 är klara för Stockholms allmännytta. Bostadsbolagen krävde en hyreshöjning med 3, 6 procent för 2022. Men efter förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder höjs hyran med 1,8 procent. Enligt ett ramavtal höjs hyran med lika mycket i Stockholms stads 100 000 privatägda hyreslägenheter.
Händer som håller i sedlar.
Foto: Gry Ellebjerg

För att konkretisera det hela så krävde de tre kommunala bostadsbolagen en hyreshöjning på 3,6 procent, vilket motsvarar 252 kronor för en lägenhet med en hyra på 7 000 kronor. Men enligt överenskommelsen så blir höjningen i stället, 1,8 procent eller 126 kronor i månad för samma hyra.

Hyreshöjningen gäller också från 1 februari 2022 och inte från 1 januari som bostadsbolagen ville.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

– Det är bra att hyrorna för 2022 är klara i god tid. På längre sikt behöver dock hyresnivåerna hänga med den allmänna kostnadsutvecklingen eftersom vi vill fortsätta erbjuda våra hyresgäster bra bostäder, trygga utemiljöer och fler digitala tjänster, säger Stefan Sandberg, vd för Svenska Bostäder, i en gemensam kommentar från de tre bostadsbolagen, enligt ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen region Stockholm, lyfts fram att förhandlingarna har varit respektfulla och effektiva och pågått i cirka två månader.

Annons

– Vi lyckades halvera bolagens ursprungsyrkande och få datumet framflyttat till 1 februari. Vi har lyft våra olika perspektiv vilket ledde fram till en kompromiss som båda parter till slut kunde enas om. Det har varit viktigt att undvika retroaktivitet samtidigt som hyreshöjningen inte får bli allt för hög, säger Anton Jägare, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för hyresgästerna i Familjebostäder.

Läs ocksåHyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyraKvinna med glasögon, med hus och trafik i bakgrunden.

Strax efter uppgörelsen var klar så blev det även klart att rekommendationen blir att hyran höjs lika mycket för hyresgäster som bor i Stockholms stads cirka 100 000 privatägda lägenheter. Detta efter att Hyresgästföreningen region Stockholm och Fastighetsägarna Stockholm har kommit överens om ett ramavtal med en rekommendation om att privatvärdarna ska höja med 1,8 procent från 1 februari 2022 under de kommande hyresförhandlingarna med respektive hyresvärd i privatägda fastigheter.

– Det är mer än de behöver, men det är bra att vi har kunnat komma överens så pass tidigt i år. Vi gjorde vad vi kunde för att få lägre höjningar, men det är en förhandling mellan två parter, ingen får som den vill, säger Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg vid Hyresgästföreningen region Stockholm, enligt ett pressmeddelande.

Annons

I ett pressmeddelande kommenterar Fastighetsägarna Stockholm uppgörelsen. ”Fastighetsägarna kan konstatera att den överenskomna nivån ligger långt under den nivå som motiveras av den ekonomiska utvecklingen med snabbt stigande inkomster och kostnader. Någon möjlighet att erhålla en högre nivå, var dock inte möjligt givet uppgörelsen på den kommunala sidan”.

Läs ocksåKommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannenTvå äldre personer, en man och en kvinna, sitter på en säng i ett rum på ett äldreboende i Nässjö.
Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listan Retroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.