Annons

Hyrorna klara för tre stora privatvärdar i Stockholms län: höjer med 4,96 procent i snitt

Stockholm Nu är årets hyror klara för tre stora privata värdar i Stockholms län. Det rör sig om nästan 17 000 lägenheter i Victoriahems, Willhems och John Mattsons bestånd i elva kommuner. Privatvärdarna ville höja med 12 procent. Överenskommelsen med Hyresgästföreningen Region Stockholm landade på en höjning med 4,96 procent i snitt.
Hyreshus i Brandbergen och man som är förhandlare
Foto: Victoriahem/Kenneth Samuelsson
Ett av Victoriahems hus från Brandbergen i Haninge kommun, där hyresgästerna får en höjning på 4,87 procent från 1 februari i år. Kristoffer Burstedt förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen Region hoppas att fler hyresförhandlingar kan bli klara snart.

Efter en tuff höst med rekordhöga hyreskrav på 12 procent eller mer så börjar allt fler hyresförhandlingar för 2024 bli klara i Stockholms län.

Nu står klart hur mycket hyrorna för 17 000 lägenheter inom Victoriahems, Willhems och John Mattsons bestånd i länet höjs med i år. Efter tuffa förhandlingar mellan Hyresgästföreningen Region Stockholm och de tre privatvärdarna har parterna kommit överens om en höjning med 4,96 procent i snitt. Alla tre värdarna yrkade på 12 procent när förhandlingarna inleddes.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

”Svårt att vara nöjd”

– Jag är trygg med att vi har gjort allt vi kan för att hålla nere de här hyreshöjningarna så mycket det går. Men det är så klart svårt att vara nöjd när många hyresgäster som redan kämpar med sin ekonomi ändå får höga hyreshöjningar. Men i en förhandling måste parterna respektera varandras situation, vara villiga att ta ansvar och hitta lösningar för att komma framåt, vilket vi har gjort, säger Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen Region Stockholm i ett pressmeddelande.

4,87 procents höjning

Victoriahem kommer höja hyrorna med 4,87 procent från 1 februari i år för 10 250 lägenheter i Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Södertälje.

– Det är ingen hemlighet att vi yrkat på högre nivåer, men vi har haft en bra dialog med Hyresgästföreningen under förhandlingens gång, säger Jonatan Öhman, kommunikationschef för Victoriahem.

Annons
Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

Inte klart i Järva

Hur mycket Victoriahems hyror ska höjas med i Stockholms stad, bland annat i Järva, är inte klart än.

– Vi hoppas att vi går i mål där snart. Det som har stökat till det är bland annat att både allmännyttan och Fastighetsägarna i Stockholm har valt att stranda förhandlingarna och låtit besluten gå vidare till HMK eller en skiljeman, säger Kristoffer Burstedt.

– När det gäller förhandlingarna i Järva så pågår det fortfarande. Ambitionen är förstås att bli klara så fort som möjligt, säger Jonatan Öhman.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Willhem höjer sina hyror med i genomsnitt 4,93 procent från 1 januari 2024 för hela beståndet. John Mattsons hyresgäster i Lidingö och Sollentuna får en hyreshöjning med 5,15 procent i genomsnitt från 1 januari 2024.

Laddade förhandlingar

Många av årets hyresförhandlingar har varit laddade och strandat. När det gäller de privata värdarna har avgörandet gått vidare till en så kallad skiljeman och för de kommunala bolagen går avgörandet vidare till Hyresmarknadskommittén för beslut.

Annons

Kristoffer Burstedt tycker det är positivt att parterna lyckades komma fram till en överenskommelse i den här förhandlingen.

– Det är skönt att se att det finns hyresvärdar som är beredda att förhandla och mötas vid förhandlingsbordet, det ger mycket bättre möjligheter att komma framåt i förhandlingarna, säger han.

100 000 hyror klara

Hittills är cirka 100 000 lägenheter inom kommunala och privata bolag färdigförhandlade i Stockholmsregionen, med en genomsnittlig höjning på cirka 4,9 procent, uppger Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Läs också Nya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka Ny hyreshöjning i Ale – tredje högsta i Västra Götaland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.