Annons

Hyrorna klara i Växjö

Kronoberg Hyrorna för Växjös privata hyreshus höjs med 0,7 procent från 1 juni 2017. Det blev klart när förhandlingarna avslutades i veckan. – Vi är lättade över att äntligen ha nått en bra lösning för alla parter, säger Lida Zezovska på Hyresgästföreningen i Växjö.

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna syd har nått en överenskommelse om de privata fastighetsägarnas hyreshöjning.  Därmed är de strandade förhandlingarna i Växjö över. Hyresvärdarna ville från början höja hyran med 1,78 procent från 1 januari 2017. Nu har parterna nått en överenskommelse om att hyrorna höjs med 0,7 procent från 1 juni 2017. Från och med den 1 april 2018 höjs den med 0,9 procent.

I början av strandningen skickade vissa hyresvärdar ut direktavier till sina hyresgäster, det vill säga fakturor på högre belopp än de tidigare avtalade hyrorna. Hyresgästföreningen avrådde hyresgästerna från att betala direktaviseringarna i väntan på att förhandlingarna skulle bli klara. Den nu avtalade hyreshöjningen gäller samtliga hyresgäster, oavsett om man betalade en ”gammal” hyra eller direktaviseringens högre hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De som betalade det högre beloppet godkände hyresvärdens krav. Vi på Hyresgästföreningen kan därför inte hjälpa dem med att få tillbaka för mycket inbetald hyra, säger Lida Zezovska.

Annons

Fastighetsägarna Syd tar tillbaka uppsägningen av uppbördsavtalet gällande hyressättningsavgift. Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna är också överens om att gemensamt förbättra förhandlingsarbetet på olika sätt.

– Vi vill inte att den här situationen ska uppstå igen. Det här har skapat en oerhört otrygghet för våra hyresgäster.

Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Nu återstår tre kommuner i länet, Alvesta, Älmhult och Markaryd. Här har förhandlingarna inte strandat, men man har heller inte nått en överenskommelse. Lida Zezovska uppmanar kommunernas hyresvärdar att kontakta Hyresgästföreningen.

Annons

– Om de vill hitta en lösning ska de vända sig till oss för en diskussion. Vi är angelägna om att få ett avslut på det här nu, säger Lida Zezovska.

Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.