Annons

I Skellefteå bor studenterna billigast

Skellefteå ​Funderar du på att plugga till hösten och vill bo så billigt som möjligt? Då ska du hellre välja Skellefteå än Kiruna. Hem & Hyra har tagit del av en undersökning som visar vilken studentkorridor som är billigast och vilken som är dyrast i Norr- och Västerbotten. 

​Viktor af Sandeberg pluggar till civilingenjör i rymdteknik. När han bytte studieort från Luleå till Kiruna fick han en smärre hyreschock.

Han bestämde sig för att ta reda på varför hyresskillnaderna var så stora.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi skrev till alla studentkårer i Norrland och frågade om hyrorna på de olika orterna, berättar Viktor och visar en excelfil med resultatet.

Det Viktor och de andra studenterna anat visade sig vara sant. Inte någonstans i Norrland var korridorboendet lika dyrt som i Kiruna.

Annons

För ett rum på Skyttegatan betalat kirunastudenten 1910 kronor per kvadratmeter och år. I Skellefteå är hyran hälften så hög. I studentkorridoren på Älvsbacka betalar du endast 997 kronor per kvadratmeter och år.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Studentföreningen SLUSK i Kiruna och studentkåren har ställt sig bakom sammanställningen och skickat den till Kirunabostäder och kommunstyrelsen.

– Målet är att få ner hyrorna på sikt. Kanske genom att införa ett hyresstillestånd några år. Om de vill ha studenter i Kiruna måste vi kunna bo till rimliga hyror.

– Är det så att vi ligger helt illa jämfört med andra så måste vi se över det, säger Annelie Vinsa, vd på Kirunabostäder, KBAB.

Annons
Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Vinsa tror att de höga studenthyrorna i Kiruna kan bero på en den kraftiga hyreshöjning som Kirunabostäder fick igenom 2008/2009.

– I Kiruna har vi mycket höga driftskostnader för bland annat värmen. Det har gjort att vi varit tvungna att höja hyrorna generellt, då ingår även studentkorridorerna. 

  • Alla korridorboendena i undersökningen har tio månaders hyra (årshyran slås ut på tio månader), utom Geologgatan som har tolv.
  • Boendena ägs av orternas kommunala bostadsbolag.
  • Piteå är inte med eftersom staden saknar korridorboende.
  • Samtliga boenden har gemensamt kök förutom de i Luleå som har kokskåp.
  • I Luleå och Skellefteå ingår Internet i hyran. Det gör det inte i Umeå och Kiruna.
  • Alla korridorrummen har egen dusch, utom Skyttegatan i Kiruna där duschen är gemensam.
Billigaste och dyraste korridorboendet
Stad Adress Hyra/kvm/år Hyra/mån Storlek
Kiruna Skyttegatan 1910 kr 1910 kr 10 kvm
Kiruna Geologgatan 1500 kr 2388 kr 19,1 kvm
Umeå Rullstensgatan 1305 kr 2740 kr 21 kvm
Umeå Fysikgränd 1245 kr 2440 kr 19,6 kvm
Luleå Porsögården 1232 kr 2673 kr 21,7 kvm
Skellefteå Sörböle 1036 kr 2405 kr 23,2 kvm
Skellefteå Älvsbacka 997 kr 2145 kr 21,5 kvm

Läs också Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.