HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Iggesund fick första kombohusen

Hudiksvall Kombohus kallas ett nytt byggkoncept som ska göra byggandet billigare. De första kombuhusen finns i Iggesund. Bostadsministern invigde.

Över 200 personer inklusive en minister var med när de 16 lägenheterna i Iggesund invigdes. 13 av lägenheterna är uthyrda. Alla lägenheter är anpassade för äldre.

– Det här visar på framtidstro och ger en nyttig förnyelse av vårt bostadsbestånd. Nu kan vi erbjuda ett mycket bra boende med god tillgänglighet, låg energiförbrukning och låga driftskostnader, skriver Nils-Erik Blomdahl, vd på Hudiksvallsbostäder på företagets hemsida.

Läs ocksåBostads-vd sparkas efter ny bilskandal i HälsinglandFotomontage på en Kia årsmodell 2015 och på Nordanstigs bostäders kontor.

Det är branschorganisation Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, SABO, som står bakom idén med kombohus. De är en fabrikstillverkade och togs fram genom en tävling just för att göra det möjligt att pressa kostnaderna vid nybyggnation.

– Vi ger entreprenören bättre förutsättningar genom att den tjänar på mängden, inte på varje bygge i sig. Det är bland annat så kostnaderna kan hållas lägre, säger Petter Jurdell som är chef över fastighetsutvecklingen på SABO.

Annons

En annan fördel är enligt honom att projekteringen blir billigare.

Läs ocksåCirkus satte färg på miljonprogramsområdet - nu får renoveringen prisCirkusparken på Nordost i Gävle.

– Kostnaderna för att bygga är i stort sätt kända från början. Bostadsbolagen behöver inte lägga en krona på något som annars kan kosta en miljon. I vanliga fall ser du inte förrän långt in i projekteringen om det bär sig eller inte. Nu vet du på några dagar om du har råd, säger Petter Jurdell.

Just nu har nio bostadsbolag runt om i Sverige skrivit kontrakt för 400 lägenheter i Kombohus, bland annat i Tierp och Håbo. Ytterligare 400 lägenheter ligger på planeringsstadiet. 

Annons
Läs också Nye hudikchefen om makt och goda livsmiljöer Kartläggning: Så blev hyrorna där du bor - jämför med grannen Radhus med älvutsikt i Lilla Edet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.