Annons

Iggesund fick första kombohusen

Hudiksvall Kombohus kallas ett nytt byggkoncept som ska göra byggandet billigare. De första kombuhusen finns i Iggesund. Bostadsministern invigde.

Över 200 personer inklusive en minister var med när de 16 lägenheterna i Iggesund invigdes. 13 av lägenheterna är uthyrda. Alla lägenheter är anpassade för äldre.

– Det här visar på framtidstro och ger en nyttig förnyelse av vårt bostadsbestånd. Nu kan vi erbjuda ett mycket bra boende med god tillgänglighet, låg energiförbrukning och låga driftskostnader, skriver Nils-Erik Blomdahl, vd på Hudiksvallsbostäder på företagets hemsida.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är branschorganisation Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, SABO, som står bakom idén med kombohus. De är en fabrikstillverkade och togs fram genom en tävling just för att göra det möjligt att pressa kostnaderna vid nybyggnation.

– Vi ger entreprenören bättre förutsättningar genom att den tjänar på mängden, inte på varje bygge i sig. Det är bland annat så kostnaderna kan hållas lägre, säger Petter Jurdell som är chef över fastighetsutvecklingen på SABO.

Annons

En annan fördel är enligt honom att projekteringen blir billigare.

Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.

– Kostnaderna för att bygga är i stort sätt kända från början. Bostadsbolagen behöver inte lägga en krona på något som annars kan kosta en miljon. I vanliga fall ser du inte förrän långt in i projekteringen om det bär sig eller inte. Nu vet du på några dagar om du har råd, säger Petter Jurdell.

Just nu har nio bostadsbolag runt om i Sverige skrivit kontrakt för 400 lägenheter i Kombohus, bland annat i Tierp och Håbo. Ytterligare 400 lägenheter ligger på planeringsstadiet. 

Annons
Läs också Bostads-vd sparkas efter ny bilskandal i Hälsingland Cirkus satte färg på miljonprogramsområdet - nu får renoveringen pris Nye hudikchefen om makt och goda livsmiljöer Kartläggning: Så blev hyrorna där du bor - jämför med grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.