HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Inga fler hyresfria lokaler för Megafonen

Stockholm Ungdomsorganisationen Megafonen vill växa med bland annat läxhjälp i Rinkeby. Men Svenska Bostäder säger nej till fler hyresfria lokaler.

Svenska Bostäder hjälper sedan fyra år Megafonen med en hyresfri lokal i Husby. Där har Megafonen bland annat ordnat diskussionsforum, filmkvällar och gett ut en egen tidsskrift. När Svenska Bostäder i vintras bestämde sig för att flytta mötesplatsen Husby Träff var företrädare från Megafonen med och ockuperade lokalerna. Man var trötta på att banker, vårdcentraler och nu en viktig mötesplats flyttade från Husby.
– Vi har protesterat och lyft upp problematiken kring Järvalyftet. När de bestämde sig för att flytta Husby Träff var det ingen dialog, det var ett beslut som vi fick läsa om i tidningen, berättar Rami Al-Khamisi från Megafonen.

När Megafonen tidigare i veckan träffade Svenska Bostäder för att se om man kunde få en till lokal i Rinkeby och en större i Husby var svaret nej. Inte under Megafonens namn.
– Det var överraskande. Vi vill vara med och lösa de sociala problemen genom politiskt arbete och sociala projekt som folkbildning och läxhjälp för ungdomar, säger Rami Al-Khamisi.

Läs ocksåKvinnodagen firades stort i Tensta

Jonas Schneider är presstalesman på Svenska Bostäder. Han berättar att man från bolagets sida är besvikna på hur Megafonen har utvecklats, men är noga med att poängtera att man inte avbrutit något samarbete, Megafonen har kvar sin ursprungliga lokal.
– Vi upplåter lokaler hyresfritt åt hyresgäster som vill organisera sig och utveckla gården, det är kärnan. Sedan 2008 har Megafonen en sådan lokal, men sedan dess har deras verksamhet utvecklats till något annat, säger Jonas Schneider och fortsätter.
– Vi känner oss väldigt svikna, de vill inte vara med i referensgruppen, inte delta i Husbyfestivalen, de har ockuperat en lokal illegalt. De har valt att stå utanför. Nu kräver de nya och ytterligare lokaler för sin verksamhet och anser att de inte ska betala hyra som alla andra.

Rami Al-Khamisi är å sin sida besviken på Svenska Bostäder och tycker att de istället borde tacka Megafonen.
– För 3-4 år sedan var det kravaller här ute. Vi har hela tiden har stått för att organisera sig demokratiskt. Det är beklagligt att man nu försöker tysta kritiska röster.

Läs också Jakten på svartuthyrare gav 252 lägenheter M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt 72 000 stockholmare får hyreshöjning med 2,35 procent Svartmögel och underkänd ventilation i nyproduktion

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.