HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ingen julpyntar som MKB i Malmö

Skåne En miljon kronor eller 333 kronor på en ynka julgran. De kommunala bostadsbolagen i Skåne har lite olika ambitionsnivå när de gör julfint. Läs om hur mycket din värd lägger på julen.
Foto: Pixabay

Julen piggar upp när det är som allra mörkast och hyresgästerna hos MKB i Malmö får kanske mest jul för hyrespengarna. MKB lägger i alla fall mest pengar på julen av Skånes kommunala bostadsbolag, vilket man på MKB inte tycker är särskilt konstigt eftersom de också är det största kommunala bostadsbolaget i Skåne med 23 000 lägenheter. Och julpyntet uppskattas av hyresgästerna, enligt MKB.
Räknat per lägenhet blir det 43 kronor.
– Kunderna är positiva, de tycker att det är mysigt och att det skapar julstämning, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

För MKB:s hyresgäster väntar i år två vinterfester i bostadsområdena. Det blir även ljus på miljötorg och vid entréer och i studenthusen blir det lite extra julpynt inomhus. I ett område planeras turer med häst och vagn och dessutom bjuds det på både glögg och julkaffe.

Läs ocksåSå slänger du granen – utan att få böter

I Skåne lägger Vellingebostäder totalt sett näst mest på julutsmyckningar med 225 000 kronor men eftersom bostadsbolaget endast har drygt 950 lägenheter innebär det hela 235 kronor per lägenhet, men då går även pengarna till att göra julfint i centrum.
– Vi sätter ut julgranar med belysning på våra bostadsområden. I vårt centrum hänger vi upp julbelysning och sätter ut julgranar och annan dekoration, säger Tobias Jakobsson på Vellingebostäder.

Två bostadsbolag som sticker ut är Höganäshem och Hörbybostäder. De uppger att de köper in 6 respektive 7 julgranar. Hörbybostäder har med sina cirka 400 lägenheter få områden. Därför köper bolaget bara in en julgran till varje område och landar på en kostnad för 7 julgranar.
– Det har alltid varit så att vi pyntat med julgranar. Det är mysigt. Det lyser upp. Visst, det hade varit roligt om vi kunnat utsmycka med mer men just nu har vi inte pengar till det, säger Carina Boijertz, förvaltare vid Hörbybostäder.

LKF i Lund, med 9 500 lägenheter, lägger 200 000 kronor på julen vilket blir drygt 21 kronor per lägenhet. Pengarna går framför allt till julgranar och belysning i befintliga träd. Minst lägger bland andra Sjöbohem och Österlenhem. Sjöbohem har för vana att köpa en julgran till kontoret. Den kostade 333 kronor i fjor och Sjöbohem räknar med ett liknande utlägg även i år. Österlenhem i Tomelilla lägger noll kronor på julutsmyckning och nöjer sig med att sätta upp adventsljusstakar i fönstren på kontor, som vanligt.
– Vi har kanske ersatt någon elljusstake på kontoret och planterat lite blommor vid entrén men det är så långt det sträcker sig med julpyntandet, säger Pia Brink, vd för Österlenhem.

Läs ocksåHögsäsong för inbrott - säg hej till tjuven

Vad tycker då hyresgästerna? Merete Sundholm borde veta. Hon är regionordförande i Hyresgästföreninges region norra Skåne.
– Många tycker det är jätteviktigt med juldekorationer. Det lyser upp, skapar mys och trivsel. Julgransbelysning är viktig under årets mörkaste tid. Vi kan inte kräva att värden ska julpynta men vi kan önska det, säger Merete Sundholm.

Fakta: Så mycket julpyntar de kommunala bostadsbolagen i Skåne
Kommun Bostadsbolag Kostnad julen 2018
Malmö MKB 1 000 000 kr
Vellinge Vellingebostäder 225 000 kr
Lund LKF 200 000 kr
Kristianstad Kristianstadsbyggen AB 128 000 kr
Helsingborg Helsingborgshem 110 000 kr
Klippan Treklövern 90 000 kr
Landskronahem Landskronahem 60 000 kr
Östra Göinge Göingehem 60 000 kr
Svedala Svedalahem 50 000 kr
Trelleborg Trelleborgshem 50 000 kr
Ängelholm Ängelholmshem 50 000 kr
Burlöv Burlövsbostäder 40 000-50 000 kr
Svalöv Svalövsbostäder 40 200 kr
Båstad Båstadhem 15 000-20 000 kr
Skurup Skurupshem 15 000 kr
Eslöv Ebo, Eslövs bostads AB 11 000 kr
Åstorp Kvidingebyggen 10 000-15 000 kr
Höör Höörs Fastighet AB 10 000 kr
Simrishamn Simrishamnsbostäder 10 000 kr
Ystad Ystadbostäder 5 000 kr
Hörby Hörbybostäder Sju julgranar
Höganäs Höganäshem Sex granar
Sjöbo Sjöbohem 333 kr
Bromölla Bromöllahem ”Inte mycket”
Kävlinge KKB 0
Osby Osbybostäder 0
Perstorp Perstorps bostäder 0
Tomelilla Österlenhem 0
Örkelljunga Örkelljungabostäder Inget svar
Hässleholm Hässlehem Saknar uppgifter
Bjuv Bjuvsbostäder Kan inte uppge exakt summa
Läs också Julprydnader och gummibåt försvann vid renovering Julpynta med förnuft Grannen som sprider julglädje

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.