Annons

Inget hot om utförsäljning från Telge Bostäder

Stockholm Telge Bostäder tänker inte göra som i Stockholm. Säger hyresgästerna nej till ombildning, så riskerar de inte att fastigheterna säljs till privata bolag. Det försäkrar Eva Nygren, vd för Telge Bostäder, i det nya numret av tidningen Hem & Hyra.

Kommunala Telge Bostäder har erbjudit hyresgästerna i sju bostadsområden med totalt 562 lägenheter att köpa sina fastigheter. Anledningen är, menar bolaget, främst att få mer blandade ägarformer i vissa områden. Men en försäljning ger också Telge Bostäder pengar till renoveringar och nybyggen.

I vissa områden i Stockholms stad, där hyresgästerna sagt nej till att ombilda till bostadsrätter, har de tre kommunala bostadsbolagen i stället erbjudit privata bolag att köpa fastigheterna. Men så tänker inte Telge Bostäder göra.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Nej, det är inte aktuellt. Vill de boende inte att bostadsrättsföreningen ska ta över fastigheten, så förblir de hyresgäster hos oss, säger Eva Nygren och tillägger:

– Men jag tror att de vill ombilda.
Hyresgästföreningen, som hållit möten i de aktuella områdena, menar dock att intresset inte verkar vara så stort. I några av områdena är också behovet av renoveringar stort.

Annons

Vid ombildningar brukar ett ganska stort antal boende förbli hyresgäster. Eva Nygren säger att dessa kommer att få behålla sin plats i Telge Bostäders kö.

Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

– Ja, förutsatt att bostadsrättsföreningen talar om för oss vilka som fortfarande är hyresgäster.

Telge Bostäder har utsett en konsult som ska leda ombildningsarbetet. Sedan ska fastigheterna värderas.

– Det är tveksamt om något köp blir klart före sommaren, säger Eva Nygren.

Annons
Läs ocksåEfter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar stridMäklare inblandad i ombildningsfiffel

De sju aktuella områdena är:
•Blombacka, Myrstigen 1-22, 140 lägenheter.
•Geneta höghus, Klockarvägen 99 och Prästgårdsvägen 3-5, 146 lägenheter.
•Lina, Glasyrstigen 1-29, 2-40 och Kakelvägen 3-41, 12-44, 69 lägenheter.
•Järna, Liljestigen 1-21, Industrigatan 9-17, Björkvägen 3A–7B, 150 lägenheter.
•Grusåsen, Östergatan 21 A-C och 23, 29 lägenheter.
•Västergård, Syréngatan 2 A-D och 4 A-E, 9 lägenheter.
•Centrum, Täppgatan 8 A-B, 19 lägenheter.

Telge Bostäder har också sagt nej till ett några bostadsrättsföreningar. Orsakerna var att i ett område skulle hyresrätterna då helt försvinna, i ett annat skulle det inte leda till någon bättre blandning av ägarformerna och i det tredje var fastigheten nyrenoverad och därmed inte till salu.

Läs också Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.