HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ingvar, 93, vill handla åt grannarna under corona:”Jag har värden som en 50-åring”

Huddinge Valjägare, författare och en hjälpsam granne som delade ut gratistidningar i hyreshuset. Möt Ingvar Fredriksson i Huddinge som har präglats av uppväxten på Grönland.
Foto: Kenneth Samuelsson
Ingvar Fredriksson har ett smycke runt halsen som är gjord av en tand från en isbjörn som hans pappa sköt på Grönland.

Du var lite av ett tidningsbud åt dina grannar i ditt hyreshus under flera år, vad var det du gjorde?
– Jag har alltid varit morgonpigg och eftersom det inte är så många vakna klockan fem på morgonen tog jag en morgonpromenad. Då passade jag på att gå förbi pendeltågsstationen och hämtade 20-25 gratistidningar och delade ut till de grannar i huset som inte kunde gå så bra och hade svårt att komma ut. Det var uppskattat. Men jag slutade efter fem-sex år, säger Ingvar Fredriksson som bor i en hyresrätt på Huge Bostäder på Paradistorget 2E.

Varför slutade du ?
– Jag stöp i backen ute på gatan och spräckte skallen och vaknade på akuten. Efter det fick jag svårt med balansen. Sedan fick jag en rullator så jag kan ta mig ut, en fantastisk uppfinning. Men det är lite ”skämmigt” med rullatorn, jag är ju inte så gammal.

Läs ocksåHyresgästen tände eld på grannarnas dörrar: ”Jag trodde jag skulle dö”

Men du är ju 93 år…
– Jo, det är ju sant och det är fantastiskt. Min läkare säger att jag har värden som en 50-åring, jag tror det beror på min uppväxt på Grönland där vi nästan bara åt rått kött. Jag tror att det är därför jag hållit mig frisk.

Hur var det att växa upp på Grönland ?
– Jag är född i Kolmården men när min pappa fick jobb på Grönland så flyttade vi dit hela familjen 1935. Jag var nio år när vi gick på båten M/S Disko i Danmark och efter 28 dagar var vi framme i Maarmorilik på Grönland. Det var fyra fantastiska år, de kallade mig för Kalaallit Ingevali, människan Ingvar, och jag fick många kompisar. Vi hade hundspann och jag fick vara med på både säl- och valjakt och hajfiske. En gång sköt jag en valross som vägde två ton. Jag fick också upp en hälleflundra på 40 kilo, det är inte kattskit. Vi åt nästan allt kött rått och jag tyckte det var väldigt gott.

Kan du berätta om böckerna du skrivit ?
– Jag har skrivit två böcker om mitt liv på Grönland och när jag sedan kom hem. Böckerna ledde också till att jag har föreläst mycket om min uppväxt.

Läs ocksåMissnöje med sopkaos i Flemingsberg: ”Vi bor ju här”

Hjälper du fortfarande dina grannar ?
– Jag har erbjudit mig att handla nu när ”kinasjukan” har kommit, men de sa bara att det är vi som ska handla åt dig. Sedan är jag med och anordnar filmkvällar och fika för hyresgästerna i huset en gång i månaden. Men både filmkvällarna och våra onsdagsträffar när vi dricker kaffe och spelar bridge är stoppade nu på grund av viruset. Man kan säga att vi är i karantän.]

Fakta: Äventyraren

Vem: Ingvar Fredriksson, 93, författare till boken Äventyr om sin uppväxt på Grönland och boken Livets allvar som handlar om tiden efter att han kom hem till Sverige.
Bor: Sedan 11 år på ett +65 boende i Huddinge Centrum hos Huge Bostäder.
Gör: Hjälper till att anordna filmkvällar med fika för hyresgästerna i huset en gång i månaden.

Läs också Karin har bott nästan 70 år i lägenheten – ”jag vill inte flytta om jag inte måste” Misstänkt svartuthyrning – 200 hyresgäster blev uppsagda Klagade på lekande barn – tvingas själv flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.