Annons

”Innerstadshyrorna är redan för höga”

Stockholm Det går att dra flera slutsatser av Hyresgästföreningens enkät: Var bor du bäst för pengarna? som presenterades i fredags. Ordföranden i Nätverket för Hyresgästernas Boendetrygghet, Margareta Friman Scharin har sin klar. Hyresgästerna i Stockholms innerstad betalar för mycket i hyra redan i dag.
Fastighetsägarna konstaterade snabbt att resultaten av Hyresgästföreningens enkät inte var särskilt överraskande. 57 procent av hyresgästerna är villiga att betala mer om deras lägenhet hade legat i innerstaden. Men Margareta Friman Scharins ekvation visar raka motsatsen.
–Rapporten visar att hyresgästerna i snitt är villiga att betala 520 kronor mer per månad för samma lägenhet om den hade legat i innerstaden. Men den visar också att hyran för en trerummare i innerstaden redan kostar i snitt 1102 kronor mer än snittet för trerummare i övriga regionen, säger hon.
–Det finns redan hyresskillnader mellan innerstaden och övriga, som dessutom är dubbelt så stor som den egentliga betalningsviljan.
 
Enkäten är en del i projektet att försöka systematisera hyressättningen i Stockholm utefter vad hyresgästerna själva tycker. Dels för att lika lägenheter ska ha lika hyror samt att det ska bli enklare att förklara vilka egenskaper och värderingar som ligger bakom en viss hyressättning.
 
Margareta Friman Scharin tycker egentligen inte att hyror varken ska sättas efter hyresgästernas subjektiva tyckande eller rådande opinion. Utan att förhandlingar måste utgå från den faktiska självkostnaden. Hon efterlyser därför en rejäl databas där alla hyresfastigheter och deras fysiska standard ingår.
–Man bör inte betala mer för sjöutsikt eller närhet till Dramaten. Då tjänar fastighetsägaren pengar på något som han eller hon inte har några utlägg för.​

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.