HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Intern hyresstrid rasar i Lund

Lund En lokal hyresgästförening i Lund är missnöjd med Hyresgästföreningens arbete. Nu har de anlitat advokat för att granska bland annat förhandlingarna.

– Vi för ett tvåfrontskrig. Våra motståndare är både hyresvärden LKF och Hyresgästföreningen, säger Svante Dahl, ordförande i LH Offerkällan på Norra Fäladen i Lund.

Den lokala hyresgästföreningen vänder sig både mot flera saker:

Läs ocksåFick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personalHyreskontrakt och LKF:s skylt i Lund
  • Hyreshöjningen 2012 som skulle vara 2,6 procent men som för en del inneburit en höjning upp mot 2,7 procen
  • De planerade renoveringarna i området på Norra Fäladen som medför hyreshöjningar på 375 kronor i månaden på grund av standardförbättringar.
  • Hyressättningsavgiften som den lokala föreningen uppfattar som tvångsmässig och ger enligt dem en oskälig vinst till Hyresgästföreningen.

– Vi menar att Hyresgästföreningen gör en oskälig vinst genom hyressättningsavgiften och att den också innebär en tvångsmässig anslutning av hyresgäster vilket är fel. Vi har försökt föra fram våra synpunkter internt men inte nått någon vart, säger Svante Dahl.

Enligt Hyresgästföreningen stämmer det att en del hyresgäster fått en höjning strax över 2,6 procent på grund av att höjningen gjorts på LKF hela hyresintäckt. Eftersom nybyggda lägenheter inte fått någon höjning eftersom de redan ligger högre än andra har höjningen slagits ut på resten av beståndet

Vi har gjort så här tidigare år och det beror på att höjningen görs på förra årets totala hyresintäckt. I år har det märkts mer eftersom det har funnits  en större andel nyproduktion, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Hur motiverar ni det för hyresgästerna?

– Vi borde ha kommunicerat det tydligare till hyresgästerna. Men det handlar trots allt bara om några kronor mer 2,6 procent, säger Petter Ek.

Annons

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Den lokala föreningen Offerkällan menar att avtal slutits mellan Hyresgästföreningen och LKF som inte har varit bra för hyresgästerna. Den lokala föreningen menar att Hyresgästföreningens tjänstemän snarare arbetar för LKF än för hyresgästerna. Styrelsen menar vidare att i stort sett alla boende i området står bakom deras synpunkter.

– Vi önskar att Hyresgästföreningen står upp för oss, lyssnar på medlemmarna innan man fattar beslut och att man verkligen granskar LKF:s ekonomi, säger Svante Dahl.

Bo Nilsson, ordförande i Hyresgästföreningen i södra Skåne, beklagar att konflikten uppstått.

Annons

– Det är olyckligt att man strider inom organisationen när vi har andra viktiga saker att göra som att ägna oss åt bostadspolitik till exempel. Jag skulle önska att vi kunde använda våra krafter till det i stället. De har haft möjligheter att påpeka detta internt när vi har haft fullmäktige men de har aldrig ställt en fråga om ekonomin där, säger Bo Nilsson.

Han menar också att hyressättningsavgiften inte är tvångsmässig.

– Det är upp till varje hyresgäst att få den prövad i hyresnämnden om man önskar det. Tidigare tog vi ut tio kronor i månaden men då gjorde vi ett underskott. Gör vi någon vinst idag är det ytterst marginellt. Vi är själva måna om att inte göra någon vinst på den avgiften så de är nog ute och cyklar lite grann, säger Bo Nilsson.

 

 

Fakta: Så förhandlas din hyra

Vanligtvis förhandlar Hyresgästföreningen och hyresvärden om hyran en gång om året. Hyresgästerna företräds av både förtroendevalda och anställda förhandlare. Alla hyresgäster, som inte uttryckligen begärt att få förhandla själva, betalar en hyressättningsavgift på 12 kronor i månaden.

Läs också De första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningen Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.