Annons

Isabella betalade tusentals kronor för trasig tvättmaskin: ”Man har inget val”

Essunga I sex år betalade Isabella Knutsson 120 kronor i månaden för en diskmaskin som inte diskade rent. "Jag är låst av den tidigare hyresgästens tillval och har fått lägga ut tusentals kronor på en trasig diskmaskin", säger hon.
I sex år betalade Isabella Knutsson i Nossebroextra för en diskmaskin som inte fungerade.
Foto: Karin Gistedt
I sex år betalade Isabella Knutsson i Nossebroextra för en diskmaskin som inte fungerade.

När Isabella Knutsson flyttade in i radhuslägenheten i Nossebro var den utrustad både diskmaskin och  tvättmaskin. De båda maskinerna var tidigare hyresgästers tillval och något som Isabella får betala extra för och inte kan välja bort. Andra tillval kan till exempel vara en duschkabin, ett parkettgolv eller inglasad balkong.

För Isabellas del kostar tillvalen 120 kronor vardera i månaden.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det hade väl varit en okej utgift, om de bara hade fungerat som de ska, säger hon.

Snart började dock diskmaskinen krångla, disken blev inte ren. Isabella anmälde problemet till sin värd Essungabostäder. Men varken deras åtgärder, rengöringsprogram eller husmoderstipset citronsyra gav någon effekt.

– Borde inte en diskmaskin som är över sex år gammal och som inte fungerar bytas ut? undrade Isabella.

Läs ocksåEfter prischocken: Tog 2 000 kronor i månaden för öppen spis – tvingas betala tillbaka 71 000Eldstad och pengar.

Även tvättmaskinen bjöd på problem. Strax efter att Isabella flyttat in la den av helt och hållet. Eftersom den var gammal och inte gick att laga trodde hon att Essungabostäder skulle byta ut den mot en ny. Men i stället kom de med en likadan, begagnad.

– Den var inte ens rengjord utan det fick jag försöka göra själv, säger Isabella.

För att få hjälp med den krånglande diskmaskinen vände sig Isabella till Hyresgästföreningen. Och nu, i oktober, har Essungabostäder bytt ut den mot en ny.

Annons
Läs ocksåPrischocken: 2 000 kronor i månaden för öppen spis - kräver tillbaka 32 000 kronorEldstad och pengar.

– Jag är glad att jag äntligen har fått en diskmaskin som fungerar. Men jag tycker att det är dåligt att det skulle behöva ta så lång tid. Det jag betalar för varje månad är ju just att ha fungerande maskiner som inte ger mig problem.

Johan Skoglund är vd på Essungabostäder. Hur ser han på Isabellas krånglande tillval?

När anser du att det är dags att byta ut en diskmaskin?

– Det går inte att sätta något bestämt tidsintervall Vi byter ut vitvaror när det behövs, säger Johan Skoglund.

Brukar ni byta ut vitvaror som inte går att reparera mot begagnade?

– Nej, det är väldigt ovanligt. Det vanliga är att man får en ny.

Enligt Johan Skoglund är tillvalsmöjligheten uppskattad av Essungabostäders hyresgäster.

– Det ger dem chans att göra bostaden mer praktisk och personlig, säger han.

Annons

De tillval som erbjuds i dagsläget är tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare. Samtliga kostar 120 kronor i månaden. Till det kommer en engångskostnad på mellan 600 och 2 000 kronor för installationen.

– Om vi behöver förbereda för antingen vatten eller el blir installationskostnaden 1 000 kronor. Behöver vi dra in båda kostar det 2 000. Finns det redan både vatten och el framdraget så kostar det 600 för arbetet, säger Evelina Aronsson, koordinator på Essungabostäder.

Hem & Hyra har kartlagt kostnaderna för tillvalet diskmaskin hos samtliga kommunala bostadsbolag i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. Granskningen visar att priset varierar rejält. Hos Hyresbostäder i Falköping kan månadskostnaden vara 50 kronor i månaden, jämfört med 120 hos Essungabostäder och 250 hos Gullspångsbostäder.

Även installationskostnaden varierar. Hos vissa bolag behöver man inte betala något extra alls medan det hos  Essungabostäder alltså kan kosta 2 000 kronor. Den högsta engångskostnaden i regionen.

Varför kostar det upp till 2 000 kronor att få en diskmaskin installerad hos er?

– Då handlar det om att vi måste ta dit snickare, rörmokare och elektriker. Vi har hittills utgått från den faktiska kostnaden. Men just nu håller vi på att ta fram en ny tillvalslista som är mer i linje med andra bolag i regionen. Den ska förhandlas med Hyresgästföreningen, säger vd:n Johan Skoglund.

Det livslånga tillvalet
Läs också Så blev lagen om den tillvalda diskmaskinen en ren flopp Sveriges dyraste diskmaskin? – Kanske finns den i Gullspång Kostsamma tillval i lägenheten – se upp för fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.