Annons

Jacinta räddade familjen ur lågorna

Västra Götaland ​Det händer inte mig. Så tänkte Jacinta Wanyoike i Gullspång om bränder förr. Tills hon väcktes tidigt en morgon av vaktmästaren som skrek utanför fönstret: ”Kom ut, kom ut!"

​Det var omöjligt för Jacinta och hennes två döttrar att ta sig ut via trappuppgången på Östergatan i Gullspång. Den var fylld av svart ogenomtränglig rök.
– Vi sprang ut på balkongen och ropade på hjälp. Det var fruktansvärt, utbrister hon.
Ingen kom. Paniken växte. Jacinta lämnade barnen på balkongen och kröp tvärs igenom den nu rökfyllda lägenheten.
Hon fick med sig tre lakan som hon knöt ihop och lyckades sedan fira ned äldsta dottern från tredje våningen medan elden kom allt närmre. En man misslyckades med att slänga tillbaka lakansrepet.
– Jag var jätterädd och tänkte hoppa i panik. Men då hörde jag brandbilen som närmade sig.
Hon förlorade allt i elden och lärde sig en dyr läxa. Skaffa hem­försäkring och brandvarnare!

De flesta större värdar i Skaraborg förser lägenheterna med brandvarnare enligt Hem & Hyras undersökning. Undantaget är Skövdebostäder som dock installerar elanslutna varnare vid större ombyggnationer.
Information kring hur man ska förebygga och bete sig vid brand sker ofta både skriftligt och muntligt. Men enbart på svenska. Hyresbostäder i Falköping är enda undantaget.
– Vi har inte bedömt att det behövs, säger Glenn Malmberg, teknisk chef på Apartment Bostad.
– Vi känner våra hyresgäster, alla behärskar svenska, säger Drömstans platschef Ann-Britt Johansson.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Alla värdar bedriver någon form av systematiskt förebyggande brandskyddsarbete.
– Hos oss har varje kvartersvärd en rutin att följa. Kontrollen av trappuppgångar sker hela tiden eftersom värdarna rör sig där, säger AB Bostäders driftschef Per Ekberg.

Flera bolag uppger att förvaring av cyklar och barnvagnar i trapphus är ett stort problem.
Det kan stå hyresgästen dyrt att inte följa värdens uppmaningar om fria utrymningsvägar.
– Teoretiskt kan upprepade brott leda till en uppsägning. Det kan vara livsavgörande att man följer den ordningsregeln, säger Lennart Björkman, jurist på Hyresgästföreningen. 

Annons
Fakta: Så mycket tjänar vd:arna

Så jobbar värdarna med förebyggande brandskyddAB Bostäder i Lidköping: Har systematiskt brandskyddsarbete och krisplan. Har installerat brandvarnare i alla lägenheter. Har enbart information kring brand på svenska.

Apartment Bostad: Har systematiskt brandskyddsarbete och krisplan. Har installerat brandvarnare i alla lägenheter. Har enbart information kring brand på svenska.

Drömstan: Har systematiskt brandskyddsarbete men ingen krisplan för brand. Har installerat brandvarnare i alla lägenheter. Har enbart information på svenska.

Hyresbostäder i Falköping: Har systematiskt brandskyddsarbete men ingen egen krisplan för brand. Har installerat brandvarnare i alla lägenheter. Har information kring brand på fler språk än svenska.

Mariehus: Har systematiskt brandskyddsarbete och krisplan. Har installerat brandvarnare i alla lägenheter. Har enbart information kring brand på svenska.

Skövdebostäder: Har systematiskt brandskyddsarbete och krisplan. Har inte installerat brandvarnare i alla lägenheter. Har enbart information kring brand på svenska.

Wennergrens: Har systematiskt brandskyddsarbete och en generell krisplan, dock ingen specifik för bränder. Har installerat brandvarnare i alla lägenheter. Har ingen information i dagsläget men arbetar med att ta fram lättförståelig information om hur man som hyresgäst ska agera i händelse av brand.

Senäte och Rapp Fastigheter har inte svarat på Hem & Hyras frågor. Din Bostad har bytt ägare under hösten. En inventering av alla rutiner inom bolaget pågår. Förvaltningschef Sharam Rahi vill inte uttala sig om brandskyddsarbetet innan översynen är färdig.

Läs också Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.