HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Järfällahus hyra höjs efter medling

Järfälla Hyreshöjningen i Järfällahus blir 0,65 procent från 1 januari. Det står klart sedan hyresmarknadskommittén meddelat sitt medlingsbud, som parterna måste följa.

Järfällahus krav inför årets hyresförhandlingar var 2,97 procent. ”På tok för högt” sa Hyresgästföreningen då. Förhandlingarna strandade och det kom aldrig något medlingsbud från hyresmarknadskommittén. Nu har man fått ett beslut som båda parter förbundit sig att anta.

Hyresgästföreningens argument i förhandlingarna har varit låga räntekostnader och oförändrade kommunala taxor samt Järfällahus redan starka ekonomi. Det finns också sedan tidigare en överenskommelse att höja hyrorna i ombyggda lägenheter under tre år. Nu hamnar höjningen i nivå med tidigare uppgörelser, men till skillnad från många andra är denna ett-årig.

Läs ocksåMånga strandningar i region Aros-Gävle

– Tyvärr blir det så, de har inte varit intresserade. Det blir en slags konfliktsituation när förhandlingen går till medling. Nu hoppas vi att vi kan etablera bättre relationer med den nya bolagsledningen, även om vi är motparter är det viktigt att ha ett bra klimat, säger Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Järfällahus fick en ny tillförordnad vd förra veckan, vars främsta uppdrag är att ställa om bolaget för att kunna bygga fler hyresrätter.

Läs ocksåStrandade hyresförhandlingar med Sandvikenhus

– Det har varit något som varit med i förhandlingarna. Nyproduktionen ska visserligen bära sig själv, men det finns anledning att borga för att man klarar byggandet. Järfällahus kommer att öka byggandet och det välkomnar vi, säger Per Björklind.

Hyreshöjningen finns med på hyresavin för maj. Den retroaktiva höjningen, januari till april, delas upp på hyresavierna för maj och juni.

Fakta: Hyreshöjningar Stockholm 2016

Akelius 0,6-0,9 procent (1 mars)
Arbetarebostadsfonden 0,6 procent (1 april)
Armada 0,4 procent
Botkyrkabyggen 1,2 procent (1 feb)
Ekerö Bostäder 0,86 (1 mars)
Familjebostäder 9 kr/m2
Förvaltaren 45 kr/lägenhet
Haninge Bostäder 0,66 procent (1 april)
Huge 0,78 procent
Lidingöhem 1-1,3 procent (1 juli)
Micasa 0,65 procent (1 april)
Nykvarnsbostäder 0,75 (1 maj)
Nynäshamnsbostäder 0,75 procent (1 april)
Signalisten 0,62 (1 juni)
Sigtunahem 0,76 (1 februari)
Sollentunahem 0,75 (1 april)
Stadsholmen 0,65 procent
Stockholmshem 0,68 procent
Svenska Bostäder 0,65 procent
Telge Bostäder 0,75 procent
Telge Hovsjö 0,95 (1 mars)
Tyresö Bostäder 0,75 procent (1 mars)
Upplands-Brohus 0,75 procent (1 mars)
Värmdö Bostäder 0,65 procent (1 april)
Väsbyhem 0 procent
Össebyhus 0,35  procent

Läs också Hyresförhandlingarna med Gavlegårdarna har strandat Strid om nya hyror på Gotland Uppsalahems hyror klara efter strandning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.