Annons

JO ska granska Arvidsjaurhem

Arvidsjaur Det kommunala bostadsbolaget Arvidsjaurhem ska utredas av JO. En före detta styrelseledamot anmälde bolaget när han inte fick ta del av uppgifter kring bostadskön.

​Arvidsjaurhems styrelse har anmälts till JO, Justitieombudsmannen, som nu valt att utreda fallet. Det är Jerry M Johansson (C) som vill att JO tittar närmare på om Arvidsjaurhem handlade korrekt när han inte fick ta del av handlingarna kring bostadskön. Det var styrelseordförande Henning Åhman (S) som stoppade honom.

– Han satt och antecknade uppgifter från de sökande. Jag tyckte att det var fult och reagerade oerhört starkt. Jag tycker att det var fel det han gjorde och tycker det fortfarande, säger Henning Åhman, som mer eller mindre tog pärmarna från Johansson.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bakgrunden till bråket var att Johansson, som dåvarande styrelseledamot, i december, ville se om uppgifterna kring bostadskön stämde. För att få svar begärde han själv ut handlingarna till kön för att se hur lång och akut den var.

Annons
– Rädslan är att Arvidsjaurhem förbygger sig. Att bygga nytt i dag och i den omfattning som planeras leder bara till elände, sa Jerry M Johansson till Norran.
– Vi har full kontroll över hur vår kö ser ut, den har aldrig varit hemlig, men om de som står i kön heter Kalle Pettersson eller Beda Hansson är fullständigt irrelevant. Sånt ska man inte sitta och skriva av, menar Henning Åhman.
Vem som har rätt eller fel får JO nu grunna på. Henning Åhman är inte övertygad om att han och styrelsen får rätt i sitt agerande.
– Nej, det får vi se. Men vi känner i alla fall att vi gjorde rätt och har fått respons från många som tycker det samma.
Vid nästa styrelsemöte, om ett par veckor, väntas Arvidsjaurhem ta beslut om att bygga 25 till 30 nya lägenheter. För närvarande står cirka 400 människor i bolagets bostadskö. Då är bolagets egna hyresgäster, som söker annat boende, borträknade.

Läs också Förbjöd kvinna sällskap och öl hemma – läxas upp rejält av JO Tunga JO-kritiken: Seppo fick vänta i 2,5 år på beslutet om trafikbullret Hyresnämnd får JO-kritik: "En total tankevurpa" JO-kritik mot Hyresnämnden - stora brister i handläggningen Stockholmshem dolde uppgifter - klandras av JO

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.