Annons

Johanna ser till värdens bästa

Dalarna Snart drar hyresförhandlingarna igång. En av dem som Hyresgästföreningen kommer att möta är Johanna Moberg på Fastighetsägarna.
Johanna Moberg, jurist på Fastighetsägarna.

I oktober kommer de privata hyresvärdarnas hyreskrav. Innan dess handlar Johanna Mobergs arbete om att begära in underlag från hyresvärdarna och att informera hyresgästerna att det snart är dags för hyresförhandlingar.

– Det är rent administrativt arbete helt enkelt. Och det är för tidigt att börja tala om vilka nivåer det kan handla om, vi vill ta det med Hyresgästföreningen först och det dröjer ett par veckor.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Johanna Moberg vill inte bli bekväm det är bland annat därför trivs hon så bra som jurist på Fastighetsägarna som stöttar privata hyresvärdar i Mellansverige och södra Norrland.

– Jag ville inte ha ett jobb som jag kan efter sex veckor. Jag vill ha nya utmaningar och här blir jag aldrig fullärd. Det dyker alltid upp nya frågor som jag ska måste svara på.

Johanna tittar på den nya lagboken som ligger på skrivbordet. För en journalist en mardröm att ta sig fram i men för juristen Johanna en skattkammare full av fakta och ett arbetsredskap hon använder varje dag.

Annons
Läs ocksåHyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende"Henrik From på Hyresgästföreningen tycker att hyresvärdarna, som försöker få upp hyran retroaktivt från april, agerar fult.

Johanna flyttade från Jämtland till Uppsala för att studera, först media och kommunikation som enstaka kurser men sedan blev det juridik. Sitt examensarbete gjorde hon om asylrätt och mänskliga rättigheter på Röda korset.

Under barnledigheten dök jobbet på Fastighetsägarna upp och Johanna och familjen flyttade till Gävle och här trivs de utmärkt med stort umgänge och bra kommunikationer.

I Johannas arbetsuppgifter ingår alltså att bistå privata hyresvärdar i tvister av alla slag, att förhandla om hyreshöjningar och dessutom att driva bostadspolitiska frågor. Den blandningen bidrar till att göra jobbet så intressant.

Läs ocksåNya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igenHus, pengar och en röd stigande pil.

– Vi vill absolut inte att hyresrätten ska försvinna och vi vill att hyrorna ska vara rimliga. I förhandlingarna ligger också hela tiden att hitta lösningar som fungerar åt båda håll.

Annons

Med ett stort leende erkänner Johanna att när familjen köpte nya sängar nyligen gick hennes man åt sidan och lät henne förhandla om priset.

– Och min förhandlingserfarenhet är mycket bra att ha när jag och femåringarna är oense om något!

Fakta: Johanna Moberg

Ålder: 34 år.Bor: Bostadsrättsradhus i Bomhus i Gävle. Yrke: Jurist på Fastighetsägarna i Gävle-Dala.Familj: Man och femåriga tvillingar.Övrigt: Är en stolt republikan men saknar i dag bara hemstaden Östersund i republiken Jämtland när hon är där på besök.

Läs också Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.