HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Joker-kandidat hoppar av ordförandekamp i Väst

Västra Götaland Alfred Johansson kliver av kandidaturen till regionordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige. Det gör att det nu finns två kandidater kvar till att leda regionen, som härjats av slitningar det senaste året.
Foto: Privat
Alfred Johansson har varit en outsider i kampen om regionordförandeposten i Västra Sverige. Nu hoppar han av sin kandidatur. Kvar på listan finns Ulrika Winblad och Daniel Carlenfors. Men kritiska röster bland förtroendevalda i regionen kräver att fler kandidater ska släppas fram.

Om knappt två veckor, den 24 april, är det digitalt regionfullmäktige i Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Bland annat ska ny regionordförande och regionstyrelse för 70 000 hyresgäster mellan Varberg och Stenungsund väljas. Som Hem & Hyra tidigare rapporterat är läget inför årsmötet både infekterat och komplicerat.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

Regionfullmäktige 2020 ställdes in på grund av pandemin. Därför har regionstyrelsen beslutat att behålla nomineringslistorna från förra våren. Problemet är bara att mycket vatten flutit under broarna sedan dess.

Under året har bland annat regionordföranden uteslutits, en annan ledamot i regionfullmäktige suspenderats och en tredje tagit time out på grund av pågående utredning. Fullt inbördeskrig har blossat upp på sociala medier, i debattspalter och i tidningsartiklar.

Frågan är vem som ska ta över och försöka ena den splittrade organisationen.

Läs ocksåHan går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"Regionordförande Ronny Bengtsson utanför hemmaföreningen Västra Göteborgs lokal vid Mariaplan i Majorna. Inför valet träffar han ledande politiker från samtliga 13 kommuner i regionen för att prata bostadspolitik. "Jättebra", säger han om bemötandet under turnén så här långt. "De tycker att det är ett bra initiativ från oss."

Tre kandidater har funnits kvar på listan. Nu meddelar en av dem, Alfred Johansson, att han kliver av sin kandidatur.

Alfred Johansson har varit någon av en dark horse, helt utan tidigare engagemang i Hyresgästföreningen. Detta har fått kritiker att mena att han agerat på uppdrag av Socialdemokraterna i Göteborg, där han är anställd som ombudsman. Men att det skulle finnas en sådan agenda har han själv förnekat.

Nu kliver han alltså av i elfte timmen. I stället förordar Johansson valberedningens kandidat Ulrika Winblad, ordförande för Kommunal i Kungälv med engagemang i lokala hyresgästföreningar i CV:t.

Läs ocksåValet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades nerRegionfullmäktige Hyresgästföreningens region Aros-Gävle, förbundsordförande Marie Linder håller tal inför ombuden

Hon står emot Daniel Carlenfors, bostadsaktivist från Högsbohöjd och ett välkänt namn inom Hyresgästföreningen Västra Sverige, där han är aktiv på flera olika nivåer.

När Alfred Johansson ställde upp som kandidat var det lika mycket genom att betona vad han var emot som vad han var för. Den tonen går igen även när han kliver av. På Facebook skriver Johansson:

Sedan jag ställde upp och kandiderade mot dåvarande regionordförande i Hyresgästföreningen i Västra Sverige har mycket hänt. Saker som inte gick att förutse. Pandemin rullade in över Sverige vilket lamslog folkrörelser som är vana att mötas över en kopp kaffe i en föreningslokal. Samtidigt fanns det fler oegentligheter än vad man kunde ana i organisationen som kom fram när man började skrapa på ytan.

Min vision var att göra Göteborg till hyresrätternas huvudstad. Det kräver en bred organisering av Göteborgs hyresgäster med gemensam politisk påverkan. Att sluta upp med ett styre utav få, fjärmande mot omvärlden samt ovilja att söka samförstånd. Efter det senaste årets händelser är jag övertygad att Hyresgästföreningen har förutsättningarna att nå dit.

Men jag tror att Ulrika är rätt person att leda organisationen dit. (…) Därför kliver jag av min kandidatur i förmån för Ulrika.

Nu återstår alltså bara två namn att välja på. Samtidigt kräver röster inom organisationen att regionfullmäktige ska upphäva regionstyrelsens beslut om frysta nomineringslistor. Istället borde alla nomineringar som kommit in innan den 24 februari 2021 vara giltiga, menar kritikerna.

Hur många personer det verkligen blir som tävlar om ordförandeposten kommer med andra ord först att avgöras den 24 april.

UPPDATERING: Nu står det klart att även Ronny Bengtsson tillåts kandidera. Läs mer HÄR.

Läs också Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige Regionfullmäktige med valupptakt i Uddevalla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.