Annons

Ännu en ordförandekandidat släpps fram i Västra Sverige

Västra Götaland Valberedningen har ändrat sig. Ronny Bengtsson tillåts kandidera till regionordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige. Det innebär att det åter finns tre officiella kandidater i den konfliktdrabbade regionen.
Foto: Gustaf Görfelt
Tidigare har valberedningen sagt nej. Men nu tillåts Ronny Bengtsson kandidera till posten som regionordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige.

LÄS MER: Så här är Hyresgästföreningen uppbyggd – riksförbund, region, förening och lokal förening.

Det är nya turer nästan varje dag när regionfullmäktige närmar sig i Västra Sverige – den region inom Hyresgästföreningen som i grova drag motsvarar Storgöteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Regionfullmäktige äger rum den 24 april. När listorna på nominerade nu släppts visar det sig att valberedningen bytt fot och Ronny Bengtsson tillåts kandidera till ordförandeposten.

Som Hem & Hyra tidigare har rapporterat är nomineringslistorna frusna sedan förra våren eftersom regionfullmäktige 2020 ställdes in.

Ronny Bengtsson, som vid den tidpunkten var vice regionordförande, var en av de personer som nominerades. Men på grund av situationen under våren 2020 valde han att dra tillbaka sin kandidatur. Detta då dåvarande regionordförande Kristofer Lundberg ställdes mot valberedningens kandidat Ulrika Winblad.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Sedan detta skedde har emellertid mycket förändrats. Bland annat har Kristofer Lundberg blivit utesluten ur Hyresgästföreningen och Ronny Bengtsson har fått träda in som tillförordnad regionordförande.

Annons

Som Hem & Hyra tidigare har berättat har Bengtsson krävt att få kandidera igen, med motiveringen att nomineringen finns kvar. Valberedningen har sagt nej. Han har även yrkat på att regionstyrelsen skulle öppna nomineringslistorna för nya kandidater, men blev då nedröstad.

Nu visar det sig att Ronny Bengtsson alltså trots allt får ställa upp.

Läs ocksåEn sjungande regionordförande med stort hundintresse

– Valberedningens ordförande Bosse Olsson ringde mig ett par dagar innan listorna skulle komma. Han frågade om jag fortfarande stod till förfogande som kandidat. Ja, sade jag. Mer var det inte. Sedan såg jag nu när listorna kom att jag fanns med, säger han.

Vad tänkte du då?

– Att jag tycker det är jätteroligt att jag får möjligheten att ställa upp.

Vad vill du kämpa för om du skulle vinna?

Annons

–  Harmoni och kämpaglöd i organisationen. Ökat tempo i kampen mot marknadshyror, bättre lokal förankring ute i bostadsområdena och mycket mera, säger Ronny Bengtsson.

I och med att Bengtsson nu står på listan finns det åter tre kandidater, efter Alfred Johanssons avhopp, som Hem & Hyra skrev om igår. De övriga kandidaterna är Daniel Carlenfors och Ulrika Winblad.

Men dessutom kräver delegater till regionfullmäktige att mötet ska upphäva regionstyrelsens beslut om frysta nomineringslistor. Istället borde alla nomineringar som kommit in innan den 24 februari 2021 vara giltiga, menar kritikerna.

Det kan alltså komma att bli fler tävlande i startfältet.

Fakta: Hyresgästföreningen region Västra Sverige

• Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.

• Nästan 70 000 västsvenska hushåll är medlemmar.

• Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.

LÄS MER: Så är Hyresgästföreningen uppbyggd

Läs också Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.