Annons

Omöjligt nominera ny ordförande i Storgöteborg

Västra Götaland UPPDATERAD. Hyresgästföreningen Västra Sverige ska välja ny regionordförande. Men nomineringslistorna har varit frysta sedan förra våren. ”Brott mot stadgarna” menar förtroendevalda och pekar på att spelplanen förändrats radikalt under året.
Porträttfoton på Axel Lyckberg, Ronny Bengtsson och Alexander Hutter.
Foto: Gustaf Görfelt
Axel Lyckberg (t v) anser att det borde vara möjligt att komma med nya nomineringar i år. Han får stöd av tf regionordförande Ronny Bengtsson (mitten). Men övriga regionstyrelsen står bakom beslutet att frysa nomineringarna. "Det är det vi kommit fram till" säger Alexander Hutter (t h).

LÄS MER: Så här är Hyresgästföreningen uppbyggd – riksförbund, region, förening och lokal förening.

– Det finns inget stöd i en demokratisk organisation för att göra så här, säger Axel Lyckberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han sitter i styrelsen för LH (lokala hyresgästföreningen) Kvibergshuset. Den 24 april ska han representera Hyresgästföreningen Norra Göteborg på regionfullmäktige.

– Stadgarna säger att man ska kunna nominera fram till två månader innan mötet öppnas. Det borde ha gällt även nu, säger Axel Lyckberg.

Västra Sveriges regionfullmäktige 2020 ställdes in på grund av coronapandemin. Senare har nationella förbundsstyrelsen rekommenderat hela Hyresgästföreningen att betrakta 2020 som ett ”förlorat år” och att flytta alla nomineringslistor från 2020 till 2021.

Läs ocksåDe tävlar om ordförandeposten i Väst

I flera andra regioner (se faktaruta) har nya nomineringar tillåtits utöver de gamla. Men Västra Sveriges regionstyrelse fattade i september beslutet att frysa nomineringslistorna. Inga nya nomineringar till regionordförandeposten eller regionstyrelsen har tagits emot under vintern.

– Det här blir speciellt problematiskt i Västra Sverige, eftersom vi haft en uteslutning och en suspendering i regionstyrelsen sedan i fjol. Vårt LH hade nominerat Kristofer Lundberg till regionordförande. Nu är han utesluten och vi har ingen möjlighet att nominera någon annan, säger Axel Lyckberg.

Under vintern har frågan varit uppe i regionstyrelsen igen. Beslutet blev att listorna skulle förbli stängda, men styrelsen var oenig i sitt beslut. Flera ledamöter som röstat för frysta nomineringar vill inte uttala sig när Hem & Hyra ringer.

Annons
Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

En som svarar är Alexander Hutter. Han var inte med vid det senaste omröstningstillfället, men säger att han står bakom styrelsens beslut.

– I september pratade vi med Bo Olsson i valberedningen, och han hänvisade till rekommendationen från förbundet. Han sade också att valberedningen tyckte att de har tillräckligt med nominerade, säger Alexander Hutter.

Vissa menar att det hänt så mycket på ett år att nomineringsmöjligheten borde öppnats igen. Vad säger du till dem?

– Det är en jättespeciell tid just nu när det gäller allt. Nu ska vi till exempel ha digitala årsmöten för första gången, och en del ifrågasätter om det är demokratiskt. Men alternativet är att inte ha några möten alls. Ska vi krångla till det ytterligare? Visst, det är en tolkningsfråga hur man ska göra. Men nu har vi kommit fram till att vi gör så här, säger Alexander Hutter.

Tf regionordförande Ronny Bengtsson säger att han varit en av dem som röstat för att öppna upp för nya nomineringar. Han konstaterar att beslutet om frysta listor bland annat hindrat honom själv från att kandidera till ordförande.

– Jag var nominerad i fjol, men valde att dra tillbaka min kandidatur. Det var ett så komplicerat läge då, där sittande regionordförande ställdes mot valberedningens förslag, att jag valde att avstå. Nu är läget ett annat och då kunde jag tänka mig att kandidera, säger Ronny Bengtsson.

Valberedningen menar dock att det skulle strida mot stadgarna.

Annons

– Jag hade uppfattningen att min nominering fanns kvar. De som nominerat mig har inte dragit tillbaka den, men enligt valberedningen så har den fallit, säger Ronny Bengtsson.

Bosse Olsson är sammankallande för valberedningen. ”Regionstyrelsen frågade oss vad vi tycker, men det är de som bestämmer. Vi rättar oss efter regionstyrelsens beslut”, säger han. När det gäller personer som dragit tillbaka sin kandidatur menar han att lagt kort ligger. ”Vi kan inte göra undantag för någon.”

Axel Lyckberg vill att regionfullmäktige ska upphäva regionstyrelsens beslut, och tillåta alla nomineringar som kommit in innan den 24 februari 2021.

– Regionfullmäktige är regionens högsta beslutande organ, och jag hoppas det finns respekt för vår organisations demokratiska fundament. Jag vet att det finns flera som skickat in nya nomineringar, bland annat har jag gjort det själv, säger Axel Lyckberg.

EDIT: Efter denna publicering får Hem & Hyra veta att även Alexander Hutter är under utredning. Enligt honom själv handlar det om att han i sin roll som ordförande för Hyresgästföreningen Södra Bohuslän har missat att betala sex biobiljetter till ett värde av 540 kronor. Han har betalat in pengarna efter att saken uppmärksammades. I väntan på att förbundsstyrelsens policygrupp ska utreda saken har Alexander Hutter valt att ta timeout från sina förtroendeuppdrag.

LÄS MER: De tävlar om ordförandeposten i Väst

Fakta: Olika bud i olika landsändar

Hyresgästföreningens nio olika regioner har valt olika väg inför sina regionfullmäktige.

Samtliga regioner har flyttat över nomineringar från 2020 till 2021. Men vissa regioner har även tillåtit nya nomineringar fram till den deadline som anges i stadgarna.

Öppet för nomineringar 2021: Stockholm, Sydost, Södra Skåne.

Stängt för nomineringar 2021: Norrland, Mitt, Västra Sverige, BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Öppet OCH stängt: Region Aros-Gävle har haft stängt för nomineringar till regionstyrelsen, men däremot öppnat för nomineringar till regionordförande. Detta efter att sittande regionordförande avled i januari 2021.

Oklart: Norra Skåne ska ta beslut på regionstyrelsemötet den 25 mars.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.