Annons

Jurister eniga: ”Bjärnumshus har gjort fel”

Hässleholm Det var fel av stiftelsen Bjärnumshus att inte lämna ut offentliga uppgifter. Det säger såväl Hässleholms egen kommunjurist som Hyresgästföreningens regionala chefsjurist med anledning av Hem & Hyras anmälan till JO.

– Har man sagt nej med motiveringen att man inte behöver lämna ut de här uppgifterna så har man gjort fel. Det säger Magnus Gjerstad, kommunjurist i Hässleholm, i en intervju i Norra Skåne idag.

Annons
Därmed stödjer han alltså Hem& Hyras uppfattning att stiftelsen, i vars styrelse kommunen har majoritet, omfattas av offentlighetsprincipen.
 
Tidigare i veckan uttalade Hyresgästföreningens sitt stöd för anmälan.
– Det är skandal att de inte lämnar ut uppgifterna. Det är viktigt att fullständig transparens finns i verksamheten så att hyresgästerna vet vart deras pengar går, sade Stefan Bolin, chefsjurist i Hyresgästföreningens region Norra Skåne, då.
Bakgrunden till Hem&Hyras JO-anmälan är att stiftelsen Bjärnumshus vid flera tillfällen nekat tidningen att ta del av bland annat styrelseprotokoll och uppgifter om styrelsemedlemmarnas arvoden. Argumentet från stiftelsens sida har varit att Bjärnumshus är en självständig stiftelse som inte omfattas av offentlighetsprincipen.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Förbjöd kvinna sällskap och öl hemma – läxas upp rejält av JO Tunga JO-kritiken: Seppo fick vänta i 2,5 år på beslutet om trafikbullret Hyresnämnd får JO-kritik: "En total tankevurpa" JO-kritik mot Hyresnämnden - stora brister i handläggningen Stockholmshem dolde uppgifter - klandras av JO

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.