HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kalla toaletter – ett fall för hyresnämnden

Landskrona Det är kallt att gå på toaletten i lägenheterna i Landskrona. Här finns ingen värme alls. Dessutom måste hyresgästerna leva med rädslan av att smittas av legionella.
Foto: Hyresnämnden
Förutom många andra brister är en av hyresgästernas altan helt murken. Bilden till höger visar hur högt vattnet stod i förråden vid översvämningen.

I slutet av året ansökte Hyresgästföreningen om ett åtgärdsföreläggande mot en privat hyresvärd i Landskrona. Det handlar om två äldre kvinnor som har problem i sina lägenheter:

– Det är kallt, inte minst på toaletterna som helt saknar värme.
– Ventilationen är dålig.
– Varmvattnet håller inte måttet och kommer inte över 50 grader, vilket betyder att det finns risk för att legionella bakterier sprider sig. Vilket är extra känsligt för äldre. (Detta säger värden har åtgärdats men det har ännu inte bevisats.)
– Lägenheterna saknade länge förråd efter en översvämning i maj. Då förstördes många saker och resterande skuffades undan i ett olåst utrymme. Det finns risk att förråden svämmar över igen.

Läs ocksåCarl öppnade hemmet för kompisfamiljen - hotades av vräkning

Bristerna ovan konstaterades också av miljöförvaltningen som gjorde en inspektion i mars. I slutet av året låg ärendet fortfarande kvar hos myndigheten.

I ett mejl till Hyresnämnden i Malmö skriver värden den 8 december att det har varit problem med värmen på grund av en gammal och krånglande pelletspanna. Efter att miljöförvaltningen påpekade bristerna har de åtgärdats. Pannan är bytt, och en luftvattenpump har installerats. Så nu finns varmvatten och värme.

Värden skriver vidare att han ”kollar nu” och förråden har torkat och att det inte finns ”lika mycket fukt som det var då.” Så nu kan hyresgästerna få tillbaka sina förråd. Enligt värden är fastigheten i behov av renovering och han har pratat med hyresgästerna om det. De har dock varit emot en sådan då det skulle innebära hyreshöjningar.

Läs ocksåHet marknad för hyreshus – och allt som krävs är pengar

Enligt Christian Borg, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen, kvarstår många problem och värden har inte bevisat vad som är gjort.
– Dessutom går nu luftvärmepumpen på hyresgästernas el men enligt kontraktet ska värme ingå i hyran, säger han.

Varför har ni ansökt om ett åtgärdsföreläggande?
– För att hyresvärden inte har gjort någonting på hela året och det finns risk för att han inte gör något framöver heller.

Ärendet är ännu inte uppsatt till förhandling.

Läs ocksåStora skillnader på hur kommunerna hanterar Sveriges värsta värd
Läs också Därför är det svårt att stoppa värstingvärdarna Anklagades för allvarliga störningar – därför får hyresgästen behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.