Annons

Kalmar sämst för hyresgäster

Kalmar När hyresgästernas ekonomi jämförs mellan landets kommuner hamnar Kalmar ohjälpligt sist. Där är hyrorna och skatterna höga och det gör att hyresgästerna har mindre kvar i plånboken att leva för när räkningarna är betalda. Undersökningen gäller 2009 och Kalmarhems vd Britt Johansson hoppas att det kommer att se annorlunda ut nästa år.
– Vi höjde inte någon hyra i år, säger Britt Johansson.
Det borde ge utslag i nästa års undersökning av hyresgästernas ekonomi. Vilka siffror som i övrigt ligger till grund för uträkningen är hon inte insatt i och vill därför inte uttala sig närmare.
Uträkningen gäller fyra typhushåll: två vuxna med två barn, ensamstående förälder med ett barn, ensamstående med låg inkomst och en garantipensionär. Kalmar hamnar på jumboplatsen i rankingen för alla hushållen utom pensionären.
Historiskt sett är det inte heller någon bra affär att bosätta sig i Kalmar. För tredje året i rad placerar sig kommunen längst ner på listan för tvåbarnsfamiljerna och singlarna. Och det är andra året i rad som Kalmars ensamstående föräldrar hamnar i botten.
Linköping däremot är inte så illa för en pensionär, där har pensionärerna det tredje bäst i landet. Men singlar med barn har det knapert eftersom de bara fick fyra kronor mer över i plånboken efter att ha betalt räkningarna jämför med 2008, det är 237 kronor mindre än den ökning som familjen hade fått om de bott i Luleå.
Inte heller i Norrköping har den ensamstående föräldern det lätt, de har tredje sämst ekonomi i landet.​

Annons
Fakta: Undersökningen

Rapporten Hyror och hyresgästers ekonomi baseras på uppgifter om hyresgästers inkomster och utgifter för 2009.Konsumtionsutrymmet för hyresgästerna är den summa som finns kvar efter att alla utgifter dragits ifrån de sammanlagda inkomsterna.Sex kommuner i Hyresgästföreningens region Sydost (Blekinge, Småland, Östergötland, Öland och Gotland) ingår i undersökningen.

Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Kalmarhem vill att hyresgäster ska agera mot våld i hemmet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.