HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kan ett kvarter heta ”Negern”?

Karlstad ​Kan ett kvarter heta Negern? Det ska Karlstad kommun ta beslut om i morgon, onsdag. - Ja, det måste finnas gränser för vad människor känner sig kränkta av, säger Peter Kullgren (KD). - Nej, det är rasistiskt, säger Lisa Larsson (S).

​Frågan hettade till när PEAB skulle ställa ut sina planer på att bygga två höghus Karlstad.

Annons
Tjänstemän reagerade och tyckte det kändes fel att skriva namnet ”Kvarteret Negern” när detaljplanen skulle ställas ut till allmänheten.
Så i stället för att diskutera om de planerade husen ska innehålla bostadsrätter eller hyresrätter har debatten kommit att handla om kvarterets namn.
–  Vi i socialdemokraterna vill ha en blandad upplåtelseform, det är viktigt för oss. Vi är emot att det endast byggs bostadsrätter. Men den diskussionen har fått vänta, säger Linda Larsson.
Hon och socialdemokraterna är av åsikten att kvarteret bör byta namn.
– Det hör inte hemma i 2000-talet. Många har hört av sig och känner sig kränkta. Själv tycker jag att namnet är rasistiskt, säger hon.
Men det är det inte alla som tycker. Lantmäteriet och Värmlands museum tycker att namnet ska vara kvar. ”Exotiskt och fantasieggande” hävdade lantmäteriet i ett inledande skede att namnet borde uppfattas som. En formulering som man sedan tagit tillbaka.
Kd-politikern Peter Kullgren tycker inte att namnet är rasistiskt.
– Det är ett historiskt namn som kom till 1866 efter att Karlstad brunnit ner. Samma år som branden, alltså 1865, avskaffades slaveriet i Förenta staterna och jag tycker att namnet kan ses som ett bifall till att slavarna blev fria. Att folk känner sig kränkta är beklagligt det måste finnas gränser för vad människor känner sig kränkta av, säger han.
Kommunens stadsbyggnadsnämnd ska ta beslut om namnet i morgon onsdag.
I samband med det arrangerar centrum mot rasism tillsammans med föreningarna jämlikhet för afrosvenskar och afrosvenskarnas riksförbund en demonstration mot namnet.

Annons
Läs också Johan Danielsson tredje bostadsministern under 2021 - första från S sedan Mona Sahlin Bilfri stadsdel splittrar Trollhättan - "Bara för en utvald klick" Nej till politikerförslag – befarar att hyresgäster får betala kommunal verksamhet Margaretha, 81, fick ministerbesök genom Goda grannar Delar av Bjuvsbostäder nu till salu

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.