Annons

Kartongliv för alla i kvarteret Täppan

Växjö ​Saneringen av 160 lägenheter på Ljungfällevägen har startat. Under två år får hyresgästerna turas om att bo ett par veckor i ersättningslägenhet.
Kartonger i hallen, kartonger i vardagsrummet. Margareta Kurtz är nästan klar. Hela hennes hem ska tömmas; tavlor, gardiner, möbler, kläder och prylar ska magasineras.
 
Men blommorna och några av kartongerna måste hon ta med sig till lägenheten som blir nytt hem under ett par veckor.
 
– Visst är det lite jobbigt. Men det får gå. Vad behöver man under två veckor? Det gäller att inte glömma något. Oj, vad det ska bli skönt att komma hem igen sedan, säger hon samtidigt som hunden Lisa snuttar på en liten nalle.
 
– Det gör hon alltid, hon är så go.
 
Margareta och hennes man Walter är bland de första att evakueras när golven i alla lägenheter ska bytas i hela kvarteret Täppan på Teleborg. När Margareta flyttar in i sitt tillfälliga hem är allting fräscht och doftar nytt.
 
– Här är det nästan hotellkänsla. Här finns allt från täcken och kuddar till möbler och tv. Det är nytt och ganska trendigt, säger Margareta och bjuder på fika i det kala köket.
 
För det är kalt. Inga gardiner och tomma väggar.
 
– Det är klart att det är ju inte hemma och visst är det en omställning. Men det är skönt att få detta gjort, säger hon.
 
Växjöhem har tänkt på det mesta. Hemtelefonen kopplas till en mobil. Morgontidning är beställd. Det finns lånedator. Däremot måste hyresgästerna själva hämta sin post.
 
– Det går bra. Jag tar bara en runda med Lisa. Men hon funderar nog vad vi håller på med, säger Margareta och skrattar.
 
Dagarna går och hemlängtan växer.
 
– Nu ser jag fram emot att få komma hem. Men det blir mycket jobb. Allt ska ju packas upp och ställas i ordning. Och jag passar på att måla om i vardagsrum, kök och i hallen där jag bett dem ta bort de väggfasta garderoberna.
 
Carina Herbertsson är fastighetschef hos Växjöhem.
 
– Detta är självklart ingenting man önskar. Men när nu våra undersökningar visat på fukt så måste vi göra något åt det. Det är vårt ansvar och vi hoppas att detta blir bra när vi är färdiga, säger hon.
 
Och så kommer dagen då det är dags att få komma hem igen.
Flyttgubbarna bär in det sista och Margareta gör sig redo.
 
– Jag känner mig lite pirrig i magen nu. Jag ska bara hämta bilen, packa ihop allt och städa klart. Men jag är lite orolig för slipdammet. Men de ska ju städa så det borde vara bra.
 
Men allt är inte riktigt bra. Golvet i hallen har fläckar av flytspackel som måste åtgärdas.
 
– Men det känns ändå helt underbart att vara hemma igen, säger Margareta.

Annons
Fakta: Byter nästan 5 000 kvadratmeter golv


Marklägenheterna byggdes under 1970-talet. För ett par år sedan uppmärksammades att något inte stod rätt till i inomhusmiljön.
Undersökningar visade att kondens mellan grundplattan i betong och golvmattan leder till att mattlimmet bryts ned och avger ämnen som kan vara skadliga. Växjöhem beslutade att åtgärda samtliga lägenheter.
 Kostnaden beräknas till drygt 23 miljoner kronor och arbetet ska vara klart i september 2012. Omkring tio hantverkare jobbar i projektet; sanerare, golvläggare, elektriker och ventilationstekniker.
Hyresgästerna flyttar ut växelvis, två lägenheter i taget, under två, tre veckor beroende på fuktskada. Ingen behöver bo i ersättningslägenhet under storhelger och semester. De evakuerade får hyresreduktion för den tid de inte kan bo i sina hem.

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.