Annons

Lägenheten totalförstörd av kattkiss – hyresgäster ska betala en kvarts miljon

Kristianstad En kvarts miljon kronor. Så mycket har två hyresgäster gått med på att betala, sedan den nedkissade lägenheten i Kristianstad totalrenoverats. Hyresvärden krävde från början ännu mer – men nu har parterna nått en förlikning.
Foto: Kristianstads tingsrätt
Inte kattsand – men nedkissat. Sandlagret mellan golvbjälkarna fick sugas bort eftersom detta blivit skadat av kattkisset. Foto från hyresvärden. Obs, katten på bild är oskyldig.

Viktor Lundgren är jurist på Hyresgästföreningen och har företrätt hyresgästerna i det som han betecknar som ett väldigt enkelt ärende, på så sätt att både parter är överens om vad som hänt.

– De erkände att de vållat skadorna på grund av sin husdjurshållning, säger han.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Under sommaren 2019 hörde grannarna i huset i stadsdelen Östermalm i Kristianstad av sig till kommunen med klagomål på stank från kattkiss. När kommunen i sin tur kontaktade den privata fastighetsägaren upptäcktes att lägenheten som lukten kom från var vanvårdad.

Sa upp kontraktet

Hyresgästerna sades upp på grund av vanvården och flyttade ut i slutet av 2019. Det var först när lägenheten stod tom som fastighetsbolaget kunde konstatera att det handlade om mycket omfattande skador.

Två katter hade kissat inomhus, och samtliga golv var skadade av urinen som hade krupit ner i grunden. Den sand som låg mellan golvbjälkarna måste sugas upp eftersom sanden dragit åt sig det nedsipprande kisset. Både bjälklag och väggar har målats om med spärrfärg.

Läs ocksåAlla golv förstörda av kattkiss – tvingas betala 230 000 kronor

Erkänner att katterna kissat inomhus

Hyresgästerna hade bott i lägenheten sedan 2010. En granne har för kommunen berättat att hen klagat på urinstanken till bostadsbolaget redan 2016, men utan att någonting hände.

Hyresgästerna har utan omsvep erkänt att de orsakat skadorna genom att låta katterna kissa inomhus. Däremot menade hyresgästerna att de 381 000 kronor som hyresvärden krävt var för mycket.

Annons

– De uppfattade inte att det skulle kosta så mycket att återställa lägenheten i ett uthyrbart skick, säger Viktor Lundgren.

Läs ocksåHundkiss tvingar kvinna till flytt - så motiveras beslutet

Den förlikning som parterna har ingått innebär att hyresgästerna ska betala 250 000 kronor till bostadsbolaget.

Ovanligt omfattande

Enligt Viktor Lundgren är både omfattningen av skadorna och det höga beloppet ovanligt – men inte unikt.

Tidigare i år företrädde han en annan hyresgäst, som också krävdes av pengar från sin hyresvärd för skador efter katturin. I det fallet kunde hyresgästen och hyresvärden inte alls komma överens – utan det blev till sist tingsrätten i Kristianstad som dömde hyresgästen att betala 250 000 kronor för skadorna hon orsakat.

I det fall som avslutats nyss kunde hyresvärden och hyresgästerna nå en förlikning, som nu stadfästs av Kristianstads tingsrätt.

Viktor Lundgren tycker att beloppet på 250 000 kronor är rimligt, med tanke på att det är samma summa som i det tidigare fallet.

Annons

– Rimligtvis borde bedömningen bli i vart fall likartad i det här ärendet, säger han.

Det skadestånd som hyresgästerna ska betala är ett par tusenlappar mer än vad båda två tjänar tillsammans på ett år, enligt 2021 års taxeringsuppgifter.

Hur ser hyresvärdens möjlighet ut att få in de här pengarna?

– De är mycket små – de har inga tillgångar och skulder sedan tidigare, säger Viktor Lundgren.

Läs också Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Se upp för kallhyrehotet i vinter – så slapp hyresgästen betala extra: ”Slagit hårt” Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.