HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hundkiss tvingar kvinna till flytt – så motiveras beslutet

Eslöv När hyresvärdens personal kom in i lägenheten möttes de av kraftig urindoft. Här fanns också minst sex hundar och en katt.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixaby
Skällande, ylande och urindoft. Det var tre skäl till att kvinnan sades upp. Bilden på hunden är tagen i ett annat sammanhang.

Kvinnan var uppsagd och när fallet prövades i hyresnämnden fanns bara hyresvärden på plats. Hon kom inte till sammanträdet och hade heller inte hört av sig till nämnden via telefon eller mejl. Därför fick nämnden besluta hennes öde utan att ha hört hennes historia.

Redan i maj blev kvinnan uppsagd. Enligt den formella uppsägningen på grund av störningar: ylande, skällande och klagomål från grannar att det luktade urin från lägenheten.

Läs ocksåStämdes för mögel i lägenhet – därför frias hyresgästen
En av bilderna som hyresnämnden fick ta del av och som ska visa på fuktskador.

Hon bodde kvar i lägenheten och hyresvärden drog ärendet till hyresnämnden för att få uppsägningen fastställd. Under sammanträdet berättade en tekniker, som hade varit inne i lägenheten, att det luktade starkt av urin, att golven var fuktskadade och han såg ”tror det var sex hundar och en katt”. Det fanns också inredning, som köksluckor, som var fuktskadade.

Värden bedömde att det behövdes en totalrenovering och en undersökning under golven för att ta reda på just hur skadad lägenheten är.

Under sammanträdet fick hyresnämndens ledamöter ta del av teknikerns berättelse samt bilder. Det blev grunden för beslutet. Nämnden skriver att enligt hyreslagen måste hyresgäster städa och även hålla noggrann uppsyn över husdjur som finns i lägenheten.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Det har inte skett i detta fall utan kvinnan har ”brustit i sin vårdplikt och åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att hyresavtalet skäligen inte bör förlängas”. Hyresnämnden i Malmö slår fast att det inte finns någon anledning att tvivla på hyresvärdens uppgifter.

Kvinnan måste flytta omedelbart.

Djururin kan orsaka stora skador i lägenheter. Ett aktuellt fall är en kvinna i Kristianstad som har stämts på stora renoveringskostnader. Läs mer: Kattkiss i hela lägenheten – hyresgäst stäms på närmare en halv miljon.

Läs ocksåAnnikas värd betalar halva elkostnaden: ”Jag trodde inte det var sant”
Läs också Jessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls" Alla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.